Сенић: Добра сарадња са Фискалним саветом

Министарство финасија Србије има добру сарадњу са Фискалним саветом и углавном се слаже са оценама тог тела, изјавио је данас државни секретар у том министарству Влајко Сенић.

Он је рекао да је Министарству финансија драго што је Фискални савет похвалио стуктурне мере које су предузете на страни пореских прихода и што је подржао меру укидања сопствених прихода директним буџетским корисницима и јасног и транспарентог управљања јавним финансијама, као и одлуку да се плате и пензије повећају за два одсто.

Поводом критика Фискалног савета да се ребалансом будзета за 2012. повећава дефицит, Сенић је истакао да је „у овом тренутку учињен максимум за буџет“ и да ће се прави ефекти мера видети у буџету за 2013.

Сенић је рекао да ни у Министарству финасија нису најсрећнији неким одлукама на расходној страни ребаланса буџета за ову годину и истакао да је на приходној повећање ПДВ била нужна мера због стања у јавним финансијама и огромних обавеза које су затечене.

„Ово није наш буџет, ушли смо у то у последњем кварталу, прави ефекти наших мера ће се видети у буџету за 2013. годину где планирмао да дефицит не буде већи од четири одсто БДП. Верујем да ће Фисклани савет подржати тај буџет“, рекао је државни секретар у српском министарству финансија.

Сенић је истакао да је у ребалансу морало да се иде на измирење свих обавеза у последњем кваралу, које претходна влада није измирила док је била на власти.

„У области расхода имало смо две мере – пољопривреда и социјална подршка. Било је неопходно због суше помоћи пољопривреди, измирити обавезе према Фијату, а мера социјлане политке била је 13. пензија“, рекао је он.

Сенић је истакао да кометар Либерално-демократске партије да је закон о фискалној децентрализацији повећао дефицит буџета нису тачне, јер је 40 милијарди динара са централног пренето на локални ниво, тако да нема одливања средстава.

„Ако ЛДП нису јасни ефекти укидања парафискалних намета, онда нека се обрате привреди и малим и средњим предузећима да чују каква је њихова подршка. То су политичке оптужбе које немају никакву упориште у реланим бројевима“, рекао је државни секретар Министарства финансија Влајко Сенић.