Сенић: 2013 година – година чистих рачуна

“Примена Закона о условном отпису камата и мировању пореског дуга важна је порука и прилика да они који имају неизмирене пореске обавезе уђу у систем. Жеља је да 2013. буде година чистих рачуна да се тачно зна у каквом су стању јавне финансија”, изјавио је у јутарњем програму РТС-а државни секретар у Министарству финансија и привреде Влајко Сенић.

“Закон је прилика да они који имају неизмирене пореске обавезе уђу у систем мировања дуга и потенцијално отпишу камате.
Важно је да текуће обавезе, из новембра и децембра исплате до краја године, а најкасније до 31. јануара 2013. године”, рекао је Сенић.

Он је објаснио да порески обвезници онда улазе у тај систем, где мали порески обвезник има мировање главног дуга у периоду од две године до 31. децембра 2014. године, а велики до 31. децембра 2013. године.Уколико у том периоду редовно плаћају текуће обавезе, након тог периода од две године, они имају могућност да у 24 рате отплате главни порески дуг који преостаје.

Према његовим речима ово је корак напред у томе да се рашчисти ситуација у тој сфери, а то је начин где сви могу бити добитници применом тог закона.

„Желимо да 2013. година буде година чистих рачуна – да тачно знамо у каквом стању се налазе јавне финансије“ рекао је Сенић.