СБ: Кредит Србији за реформу јавног сектора

БЕОГРАД – Министар финансија Душан Вујовић и шеф Канцеларије Светске банке Тони Верхеијен потписали су уговор о кредиту од 69 милиона евра, односно 75 милиона долара за подршку реформама јавног сектора и државних финансија у Србији

Средства овог зајма Србија ће повлачити тек пошто испуни унапред договорене циљеве, наводе из Светске банке.

Одобрењем пројекта Програм за резултате у модернизацији и оптимизацији јавне управе Светска банка показује спремност да подржи текуће реформе у јавном сектору у Србији.

Влада је, наводе из ове банке, усвајањем Стратегије за реформу јавне управе и Акционог плана за њено спроводење, започела 2014. године амбициозну реформу јавне управе, решавање дугорочнијих проблема, усредсређујуци се на побољшање управљања запошљавањем у јавном сектору и реструктурирање институција.

Осим што ће се смањити фискални притисак на буџет од стране јавног сектора, Стратегија реформе јавне управе такође ће створити услове за боље пружање услуга у социјалним секторима.

“Уз побољшање пословне климе и реструктурирање јавних предузећа, реформе јавног сектора треба да отворе простор за бржи развој приватног сектора и отварање нових радних места, а такође и да осигурају спремност Србије за придруживање ЕУ” истакао је Верхеијен.

Он је додао да програм представља подршку успостављању система јавних услуга који се заснива на учинку и ефикасније јавне управе.

„Допринеће бољој употреби ограничених буџетских средстава како би се створио простор за улагање у важну инфраструктуру”, рекао је он

Кроз Програм за резултате у модернизацији и оптимизацији јавне управе подржаће се унапређења у областима управљања људским ресурсима, финансијском управљању, и управљању јавним набавкама.

Виши струцњак Светске банке за развој јавног сектора и вођа пројекта Рејмонд Мухула рекао је да је овај Програм за резултате проистекао из Владиног програма за реформу јавне управе.

“Њиме Влада Србије показује посвећеност спроводењу тешких, али кључних реформи за унапређење ефикасности јавне управе, и наставља досадашње реформе уз широку подршку развојних партнера Србије”, рекао је он.

Јединствена карактеристика овог пројекта јесте то да, по први пут, Светска банка и ЕУ заједнички финансирају један владин програм, кроз употребу средстава ЕУ за буџетску подршку сектору, и финансирања на основу резултата од стране Светске банке.

Ово је такоде први зајам Светске банке на Западном Балкану којим се користи инструмент звани Програм за резултате, а којим се даје директна финансијска подршка програму у некој земљи и користе системи управљања јавним финансијама те земље у његовом спровођењу.