Сарадња са Републиком Српском на сузбијању шверца, „прања“ новца и „фантомских“ фирми

Министар финансија Владе Србије Божидар Ђелић изјавио је данас у Бањалуци да ће владе Србије и Републике Српске у наредном периоду „учинити све“ да се „још јаче“ активирају специјалне везе између Србије и Републике Српске.

Ђелић је на конференцији за новинаре рекао да је у разговорима с министром финансија РС Симеуном Вилендечићем и директором Пореске управе РС Милицом Бисић било речи о сарадњи на сузбијању шверца, прању новца и појављивању „фантомских“ фирми с обе стране Дрине. „Наша порука онима који желе да крше закон, и са једне и са друге стране границе, је да ћемо овога пута бити много организованији у сузбијању њихових активности“, истакао је он.

Ђелић је рекао да два министарства финансија желе да размењују искуства, и додао да ће се Србија трудити да помогне Пореској управи РС у информатици и другим областима, а према његовим речима, информатичке екипе из Србије већ су стигле у РС.

Истичући да Србија у потпуности подржава Дејтонски споразум и да је тај споразум оквир у коме се мора деловати, Ђелић је изразио забринутост што у разговорима око увођења пореза на додатну вредност и реформи царина у БиХ „интереси грађана нису довољно узети у обзир“. „Јавне финансије и порез су нешто што грађани морају да прихвате и подрже. Плаћаће царине и порез само уколико знају где тај новац иде, које институције финансира и на који начин њихови интереси се бране“, рекао је он.

Ђелић је још казао да је инициран договор између централних монетарних власти у Србији и БИХ, како би у што скорије време грађани ове две земље слободно могли да мењају новац.

Министар финансија РС Симеун Вилендечић рекао је да су неке банке из Србије и РС направиле међусобне споразуме о конвертовању динара у конвертибилне марке и обрнуто, иако ће се то питање генерално решити на релацији Србија- Босна и Херцеговина. Казао је да је са Ђелићем разговарао и о реализацији међудржавног Споразума о слободној трговини између СРЈ и БиХ и Уговора о међуцаринској сарадњи између две земље. Вилендечић је навео да је било речи и о начинима за измирење дуга од 20 милиона конвертибилних марака, који РС има према здрвственим установама у Србији.

Директори Пореских управа Србије и РС Марија Дрчо Угрен и Милица Бисић потписале су данас Споразум о сарадњи две пореске управе, којим ће бити регулисане одредбе у циљу сузбијања избегавања плаћања пореза и прања новца.

Министар финансија Владе Србије Божидар Ђелић и директор Пореске управе Србије Марија Дрча-Угрен посетили су и седиште Пореске управе, као и Трезор РС.