Са ММФ-ом о реформама и буџету

Главне теме првог дана разговора представника ММФ-а и српских званичника биле су смањење буџетског дефицита и јавног дуга. Планирано је да се преговори о склапању новог аранжмана одвијају у две фазе. Прва фаза ће трајати до 20. новембра, а друга би требало да уследи почетком наредне године.

“ У наредних седам дана разговараћемо о свим темама које се тичу макроекономских пројекција, фискалне консолидације, позиције Народне банке Србије, а након тога, у другој фази разговора почетком наредне године, конкретније бисмо договорили детаље будуће сарадње”, каже државни секретар у Министарству финансија и привреде Влајко Сенић. Он истиче да су разговори са ММФ-ом били су веома отворени и да су протекли у доброј атмосфери, а представници Фонда подржали су напоре за велику фискалну консолидацију коју Влада намерава да спроведе током 2013. године.

“Разговорали смо и о средњорочним фискалним пројекцијама, о томе којим темпом вратити јавни дуг у оквире законске од 45 одсто БДП-а, структурним реформама у јавном сектору, реформама пензијског система и тржишта рада”, прецизирао је Сенић.

Почетком наредне године следи друга фаза разговора са ММф-ом, када би се конкретније разговарало о детаљима будуће сарадње.