Регулисан клириншки дуг бившег Совјетског Савеза

Координатор Министарства финансија Србије Милан Париводић и помоћник министра финансија Руске Федерације Сергеј Сторчак потписали су данас споразум о регулисању клириншког дуга бившег Совјетског Савеза СФРЈ у износу од 288,6 милиона долара. Споразум предвиђа намирење дугова тако што ће Русија финансирати реконструкцију Хидроцентрале „Ђердап 1“ са 105,5 милиона долара и отписати део српског дуга за гас насталог између 1994. и 2000. године у износу од 188 милиона долара, казао је после потписивања министар Париводић.

Он је навео да ће обнова хидроелектране трајати шест година, а да ће од камате која за то време буде обрачуната на руски дуг од 105,5 милиона евра, бити изграђена акцелераторска станица у Нуклеарном институту „Винча“.

Париводић и Сторчак су изразили задовољство регулисањем старог клириншког дуга и оценили да ће то допринети бољој економској сарадњи Србије и Русије. Сторчак је казао да су ти односи већ на високом нивоу и истакао да је трговинска размена достигла 2,4 милијарде долара на годишњем нивоу, што је више од износа међусобне трговине Русије и Индије.

Србија и Русија су уговор о регулисању клириншког дуга преговарали четири године, а парафиран је 13. новембра прошле године у Москви. Укупни дуг Совјетског Савеза бившој Југославији износио је 1,3 милијарде клириншких долара, од чега је Србији и Црној Гори после сукцесије СФРЈ припало 491 милион клириншких, односно 306,8 милиона америчких долара. Од те суме Србији је припало 288 милиона долара.