Ребалансом буџета за ову годину више новца за пензионере и социјална давања

Божидар Ђелић, министар финансија и економије у Влади Републике Србије, најавио је данас да ће ребалансом буџета за ову годину, који је упућен Народној Скупштини, за осам милијарди динара бити повећана давања за пензије, железницу, девизну штедњу, транзицију и социјална давања. Прерасподелом ће највише добити пензионери – четири милијарде динара, док је за ЖТП Београд и исплату девизне штедње предвиђено по 1,5 милијарду више.

– Од 500 милиона динара колико је предвиђено за социјална давања, 400 милиона је намењено за једнократну помоћ за породице несталих са Косова и Метохије, а то значи да ће свака породица добити по 15 хиљада динара-рекао је министар финансија.

Ђелић је додао да је Скупштини Србије за седницу која је заказана за уторак 10. децембар поред ребаланса буџета, додатно предложен и завршни рачун за 2000. годину са Извештајем буџетске инспекције за период од 1996. до 1999. и за 2000. годину, затим закон о учешћу општина и градова у порезу на промет и порезу на фонд зарада и измене Закона о буџетском систему.

Министар финансија је оценио да ће измене Закона о буџетском систему омогућити даљу институционалну реформу јавних финансија.
– Тим изменама ће бити створена Управа за јавна плаћања која ће преузети инфраструктуру и 800 радника Завода за обрачун и плаћање-рекао је Ђелић и додао да ће новоформирана управа одржавати евиденцију рачуна јавних финансија.