Ребалансом буџета предвиђен суфицит од 32 милијарде динара

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је да је Влада Србије на данашњој седници утврдила Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџету Републике Србије за 2005. годину, односно утврдила ребаланс буџета којим је предвиђен буџетски суфицит од 32 милијарде динара.

Представници Владе Србије су на конференцији за новинаре, одржаној после седнице Владе, изразили саучешће породицама погинулих у нападима на Лондон и најоштрије осудили терористичке акте који су погодили главни град Велике Британије.

Предлог закона којим се утврђује ребаланс буџета упућен је Скупштини Србије на разматрање по хитном поступку, указао је Динкић и додао да је Скупштини такође упућен Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџетском систему.

Динкић је изразио очекивање да ће током јула бити заказана седница на којој ће бити разматрана ова два предлога. Према његовим речима, Влада је усвојила и нови предлог закона о девизном пословању, чијим ће усвајањем бити омогућено одржавање конвертибилности динара.

Министар финансија је нагласио да су усвојене и одговарајуће уредбе које су у складу са договором који је постигнут раније са представницима синдиката, а којима се за три одсто повећавају плате за месец јун у здравству, образовању, установама културе и социјалне заштите и државној управи.

Планом буџета за 2005. годину укупни приходи били су утврђени на нивоу од 396 милијарди динара, а укупни расходи на нивоу од 416,6 милијарди динара, док је укупни дефицит био планиран на нивоу од 20,5 милијарди динара, објаснио је Динкић.

С обзиром на то да је од 1. јануара уведен ПДВ, као и због потребе да се изврши додатно фискално прилагођавање, односно смањи јавна потрошња ради додатног смањења спољнотрговинског дефицита, утврђен је предлог ребаланса буџета који је данас усвојен на седници Владе, додао је министар.

Овим предлогом, како је објаснио, укупни приходи у буџету Републике Србије за 2005. годину коригују се на ниво од 433 милијарде динара, расходи се коригују на 401 милијарду динара, тако да остаје 32 милијарде динара суфицита у буџету.

Динкић је истакао да је у Закон о буџетском систему унето решење којим се наше буџетско књиговодство усаглашава са књиговодством развијених земаља, односно земаља Европске уније.

Према његовим речима, овим изменама отплата јавног дуга не третира се као расход у буџету, а такође набавка финансијске имовине, односно различити кредити који се одобравају за приоритетне потребе, не улазе у расход буџета.

Динкић је рекао да ће, према предлогу ребаланса буџета, 32 милијарде динара суфицита бити распоређене тако што је 5,5 милијарди динара намењено за оснивачки капитал и средства за кредитирање приоритетних потреба, као што су Агенција за осигурање и финансирање извоза, субвенционисање стамбених кредита, микрокредите за незапослене, Гаранцијски фонд и Фонд за подстицање развоја у Крагујевцу, Бору и Врању, а 23,5 милијарди динара биће потрошено на отплату главнице јавног дуга, при чему је главница спољног дуга 1,5 милијарди динара, а унутрашњег 22 милијарде динара.

Министар финансија је напоменуо да ће у следећу годину бити пренето 3,2 милијарде динара, колико би фактички износио буџетски суфицит према старој методологији књижења, која ће бити измењена усвајањем предлога закона о изменама и допунама Закона о буџетском систему.

Динкић је закључио да је буџетски суфицит од велике важности за државу, с обзиром на то да ће на тај начин бити могуће смањивати државни дуг и отклонити сваку опасност од уласка државе у дужничку кризу.