Развој локалне самоуправе – инструмент обнове и економског напретка

Министар финансија и економије Божидар Ђелић најавио је данас на семинару „Локални економски развој у СРЈ – Србији и Црној Гори“ дубљу реформу система финансирања локалних самоуправа средином следеће године и рекао да је неопходна солидарност локалних самоуправа у Србији, како тржиште не би продубило јаз између развијених и неразвијених општина.

„Економски развој на локалном нивоу је подједнако важан, као и јачање демократије“, рекао је Ђелић и додао да је инфраструктура у општинама у Србији у лошем стању, посебно у домену пијаће воде, грејања, транспорта, путева, рециклаже, преноси агенција Бета.

Министар финансија је најавио формирање агенције за развој локалне инфраструктуре у првом кварталу следеће године. „Циљ агенције би била помоћ локалним самоуправама у реализацији пројеката, као и формирање портфолија пројеката за све локалне самоуправе“, рекао је Ђелић.

Према његовим речима до сада је остварен висок степен фискалне децентрализације, а сада следи дискусија у парламенту о подели прихода од пореза на промет и пореза на фонд зарада између републичког и буџета локалних самоуправа.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Родољуб Шабић рекао је да је у Србији у претходне две године повећан степен аутономије локалних самоуправа, као и да је промењен однос централне управе и општина. „Оно што још није добро је то што општине још немају своју имовину, која им је одузета за време бившег режима“, казао је Шабић.

Стални представник Уједињених нација и Програма за развој (УНДП) Френсис О’Донел рекао је да је развој локалне самоуправе инструмент обнове и економског напретка. „Развојем локалне самоуправе можемо стабилизовати политичку ситуацију, а циљ је да се оспособе институције да прихвате одговорност на локалном нивоу“, рекао је О’Донел. Он је додао да локалне владе треба да раде на повећању транспарентности свог рада и привуку људе да раде у јавним службама.

Дводневни семинар, који организује УНДП, посвећен је разумевању улоге локалне самоуправе и промовисању подршке локалном економском развоју. На скупу учествују представници Владе Србије, општина са југа Србије, северне Црне Горе и других општина са мешовитим националним саставом, невладине организације, као и представници неколико амбасада европских земаља.

Влада Србије је на последњој седници утврдила Предлог закона о обиму средстава и учешћу општина и градова у порезу на зараде и порезу на промет у 2003. години, чиме се наставила тенденција јачања локалне самоуправе и реализације више програма из локалних буџета. Средства општина и градова до сада су највише су порасла у односу на остале сегменте јавних финансија. Реформе локалних самоуправа и њихових надлежности део су реформе државне управе, која ће омогућити да државни апарат постане сервис грађана.