Равнотежа штедње и подстицаја – основ привредног раста и борбе против кризе: Преполовили смо буџетски дефицит

„Влада Србије усвојила је данас предлог Закона о буџету за 2013. годину са планираним укупним дефицитом буџета од 3,6 одсто БДП-а, односно укупним дефицитом Републике од 3,3 одсто БДП-а, што значи да ће минус у државној каси у наредној години бити преполовљен. Буџет је први пут после 6 година донет на време, развојно је оријентисан, а посланици ће имати довољно времена да проуче овај најважнији државни документ“, изјавио је министар финансија и привреде Млађан Динкић након данашње седнице Владе Србије.

„Овај буџет представља један баланс између штедње и подстицаја. Покушали смо преполовимо дефицит, али да с друге стране заштитимо најугроженије слојеве становништва и да обезбедимо подстицаје за развој, пре свега пољопривреде, привреде и инфраструктуре“, изјавио је министар Динкић и захвалио се свим министрима у Влади Србије који су му дали подршку да се буџет усвоји на време.

Он је нагласио да је први циљ буџета за 2013. годину да се буџетски дефицит преполови.

„Ја не верујем да ће и једна земља у Европи имати ове године тако радикално направљен буџет који ће преполовити буџетски дефицит. Ми смо повећали расходе за свега 4,4 одсто у номиналном износу, а они ће реално бити нижи за 5,2 одсто. Смањили смо расходе на субвенцијама, пре свега за неперспективну економију. Само буџет Министарства финансија и привреде биће мањи за 6 милијарди динара у односу на ову годину“, објаснио је Динкић.

„Са буџетом за 2013. годину у Скупштини ће се наћи и Предлог закона о ограничавању рокова плаћања“, најавио је министар финансија и привреде Млађан Динкић.

„Тим законом, уведена је обавеза да држава све своје обавезе мора да измири најкасније у року од 45 дана, од потписивања неког уговора, а за привреду тај рок ће бити 60 дана“, прецизирао је Динкић и истакао да је то први пут да ће држава имати краћи рок од привреде за измиривање својих обавеза.

Динкић је поручио да су буџетом за наредну годину предвиђени одређени чланови којим ће се обезбедити да се више не акумулирају дугови државе према привреди, ЕПС-у и комуналним предузећима.

Динкић је оценио да је срамота да држава, за те врсте услуга дугује, а да од грађана очекује да редовно измирују своје обавезе.

„Овај буџет је, истовремено, сигнал администрацији да вишсе нема шале, а привреди да више нема неозбиљности“, рекао је Динкић додајући да влада има намеру да уведе комплетну финансијску дисциплину. Министар је додао да ће бити уведена лична одговорност министара и директора јавних предузећа, који ће за непоштовање рокова плаћања бити кажњени са 100.000 динара месечно, а друга санкција ће бити затезна камата.

Динкић је казао да ће Војводина имати 7,05 одсто укупних прихода српског буџета.

“То је загарантовано законом о буџетском систему”, рекао је Динкић на конференцији за новинаре у Влади Србије, додајући да није тачна изјава покрајинског премијера Бојана Пајтића да приликом доношеења буџета нису консултоване покрајинске власти.

„Није умесно говорити да их нисмо консултовали, били смо тамо пре две недеље и разговарали“, рекао је министар.

Министар финансије се осврнуо и на три јавна предузећа, ЈАТ, Галенику и Србијагас, која, како је оценио, раде на неодржив начин.

„Немамо намеру да наставимо да подржавамо такав начин рада. ЈАТ желимо да реструктурирамо тако што ћемо основати нови ЈАТ, који би купио нову флоту активирањем уговора са Ербасом и давањем гаранција државе за куповину нових 12 авиона, а друго предузеће је Галеника, која је жртва лошег управљања, али и овог маћехинског односа фонда здравства према фармацеутским компанијама. Што се тиче Србијагаса, немамо намеру да у наредном и наредним буџетима одвајамо средства за гаранције за узимање кредита за ликвидност за текуће одржавање предузећа. Гас је берзанска роба, зна се која је цена и зна се ко то може да плати и ко то не може да плати. Онај ко не може да плати треба да добије субвенцију, а онај ко може да плати нема разлога да искоришћава државу и јавни дуг“, рекао је Динкић. Он је објаснио да је у претходне четири године Србијагас због нереалних цена наакумулирало губитке у износу од 800 милиона евра што ће, како је оценио министар, ако се не реши, једног дана прећи у јавни дуг државе.

Предлог Закона о буџету за 2013. годину предвиђа планирани буџетски дефицит је 132,3 милијарде динара, а укупан дефицит Републике је 121,9 милијарди динара. Приходи на нивоу целе државе износе 1,685,2, а расходи 1.817,5 милијарди динара.

Консолидовани буџет који поред републичког буџета укључује и буџет покрајине, општинске буџете, буџет Путева Србије и организација обавезног социјаног осигурања у дефициту је од 132,3 милијарди динара, што је 3,6 одсто БДП – а.

Динкић је најавио да ће Мисија Међународног монетарног фонда доћи у Београд до 10. новембра када ће бити започети разговори о новом аранжману са Србијом и оценио да је ММФ задовољан буџетом Србије за наредну годину.