Растерећење привреде и грађана за 4 милијарде динара

Републички министар финансија и економије Божидар Ђелић оценио је да ће предложене измене и допуне Закона о порезу на финансијске трансакције растеретити привреду и грађане за око 4 милијарде динара на годишњем нивоу. Дажбине ће бити укинуте на одобравање и враћање кредита, на промет хартија од вредности, као и на пренос средстава од приватизације али и на безготовинске исплате зарада. Како би се поспешила финансијска дисциплина и новац из сиве економије слио у нормалне токове, смањује се оптерећење платног промета за половину, за исносе преко 5.000.000 динара, односно за трећину, за мање износе.

Министар финансија и економије каже да се очекује да цена капитала у Србији, од момента када се усвоји једна оваква мера, непревазилази 1-2% на месечном нивоу. Такодје, позитивни ефекти предложених мера су и оживљавање тржишта хартија од вредности, подстицај приватизације и смањење сиве економије.

Укидање и смањење пореза постало је могуће јер се побољшала финансијска дисциплина али и наплата прихода, а остварен је и успех у борби против шверца, рекао је министар Ђелић.