Раст извоза у првом кварталу већи за 52 одсто

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је данас да су, у оквиру најновијих макроекономских кретања у привреди Србије, током априла 2005. године забележене три основне тенденције: остварен је буџетски суфицит, значајно је поправљен спољонотрговонски биланс и смањена је инфлације на 0,8 одсто.

Динкић је на конференцији за новинаре навео да су приходи буџета у априлу износили 34,2 милијарде динара, а расходи 32,9 милијарди динара, тако да је заблежени буџетски суфицит износио 1,3 милијарде динара.

Он је нагласио да ће, што се јавних финансија тиче и даље наставити оштра фискална политика базирана на смањењу јавне потрошње и већој наплати прихода.

Министар Динкић је рекао да су приходи од приватизације у прва четири месеца ове године износили 16 милијарди динара, што је четири пута више него за целу прошлу годину.

Раст буџетских прихода у првом кварталу ове године у односу на исти период 2004. године износи 25 одсто, што је највише узроковано увођењем пореза на додату вредност (ПДВ), објаснио је Динкић и додао да су приходи по основу ПДВ-а 38 одсто већи у односу на приходе од пореза на промет у истом периоду прошле године.

Пораст од готово 75 одсто у односу на први квартал прошле године забележен је и код прихода од пореза на добит, чија је стопа од 10 одсто најнижа у Европи, рекао је министар.

Динкић је рекао да је промењена структура прихода од акциза и објаснио да су приходи од акциза на домаће цигарете порасли за 75 одсто, док су приходи од акциза на увозне цигарете смањени за 37 процената.

Према његовим речима, већи су и приходи од пореза на имовину за 19 одсто, а од пореза на зараде за 20 одсто.

Динкић је, говорећи о спољнотрговинском билансу, истакао да је у задњих седам месеци забележен тренд раста извоза чиме је смањен спољнотрговински дефицит за 37 одсто у првом кварталу ове године у односу на исти период прошле године.

Извоз је у првом кварталу био за 52 посто већи у односу на исти период прошле године, док је увоз био мањи за 11 одсто.

Министар је навео да је Србија највише извозила у Италију, чак за 55 посто више него прошле године, Босну и Херцеговину и Немачку, а значајан је и раст извоза у Словенију. С друге стране, највише смо увезли од Руске Федерације и то пре свега енергената, а затим и из Немачке и Италије.

Динкић је посебно истакао да је значајно опао увоз из Кине и то за 20 посто у односу на исти период прошле године.

Он је указао на то да су се профилисали извозни производи Србије, као и предузећа која су највећи српски извозници, и прецизирао да су то челични производи „Сартида“, аутомобилске гуме „Тигар“, шећер, лим, полиетилен, обућа. Он је нагласио да је циљ да се у Србији специјализује извоз, као и да се кроз оснивање Агенције за кредитирање и осигурање извоза дође до тога да првих 100 српских извозних производа чини највећи део извоза.

Кад је реч о увозу, највише новца утрошено је за набавку нафте и гаса, рекао је Динкић и додао да ће будуће мере Министарства бити усмерене на подстицање извоза.