Раст извоза и запослености, смањење дефицита и очување макроекономске стабилности циљеви у 2006. години

Министар финансија Млађан Динкић саопштио је после седнице Владе да је данас утврђен Предлог меморандума о буџету и економској и фискалној политици за 2006. годину са пројекцијама за 2007. и 2008. годину, који предвиђа раст извоза и запослености, смањење спољнотрговинског дефицита и очување макроекономске стабилности.

Динкић је на конференцији за новинаре рекао да је Влада оценила и да је неопходно извршити хитну реформу пензијског система, због чега ће Министарство рада, запошљавања и социјалне политике до краја овог месеца припремити измене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању, којим ће поступно, до 2009. године, бити извршена реформа пензијског система.

Према његовим речима, данас је усвојена и Информација о програму за подстицање запошљавања и оживљавање производње у општинама Крагујевац, Бор и Врање у овој години, а за програм оживљавања привреде у наведеним општинама Влада ће за почетак издвојити 100 милиона динара.

Данас су усвојене и измене Закона о порезу на додату вредност (ПДВ), према којима ће стопа пореза за велики број производа бити смањена са 18 на 8 одсто, док ће хуманитарна помоћ и донације из иностранства бити ослобођени плаћања ПДВ-а, рекао је министар финансија.

Према његовим речима, уместо стопе од 18 одсто, после усвајања овог закона у парламенту стопом од 8 одсто биће опорезовани новоизграђени станови, смрзнуто воће и поврће, месо, риба, лекови, сточна храна, жива стока, као и улазнице за биоскопе, концерте и спортске догађаје.

Плаћања овог пореза биће ослобођени увоз хуманитарне помоћи и донације које стижу из иностранства, а свим здравственим установама, црквама и верским организацијама које су од 1. јануара ове године, када је закон ступио на снагу, плаћале порез на донације, новац ће бити рефундиран.

Динкић је објаснио да ће изменама Закона о пореском поступку и пореској администрацији бити додатно пооштрена финансијска дисциплина и омогућено повећање наплате прихода, док ће усвајањем два закона о контрагаранцијама бити употребљени зајмови Европске банке за обнову и развој за модернизацију контроле лета на Аеродрому „Београд“, реконструкцију општинске инфраструктуре у Суботици, као и за пречишћавање отпадних вода у Палићком језеру.

Он је рекао да је на седници усвојен и Нацрт одлуке о смањењу акциза за деривате нафте, а предложено је да се за три динара смање акцизе на све нафтне деривате.

Динкић је навео да је председник Владе Републике Србије Војислав Коштуница на почетку данашње седнице известио чланове Владе о томе да је ухапшено осам особа које су осумњичене за то да су учествовале у злочину против цивилног становништва у Сребреници, и нагласио да ће правди бити приведени сви који су учествовали у том гнусном злочину.