Продужен трогодишњи аранжман са ММФ-ом

Министар финансија Млађан Динкић и гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић изјавили су данас да је постигнут договор са мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ) о продужетку трогодишњег аранжмана Србије и ММФ-а до 31. децембра 2005. године.

Министар Динкић је на конференцији за новинаре, којој су присуствовали и шеф Мисије ММФ-а Пирита Сорса и стални представник ММФ-а у СЦГ Харолд Хирсхофер, изјавио да би Борд директора ММФ-а у јуну требало да одобри и пету ревизију трогодишњег аранжмана, која би резултирала давањем кредита од 200 милиона долара Народној банци Србије за попуњавање девизних резерви.

Према његовим речима, кључне компоненте постигнутог договора су: чврста монетарна и фискална политика, додатно убрзање
приватизације и реструктуирање друштвених и јавних предузећа, као и реформа пензионог система.

„Циљ овог договора је да створимо основе за дугорочно одржив висок привредни раст Србије, јер, кад смањимо јавну потрошњу, отворићемо више простора за приватне, али и јавне инвестиције“, рекао је Динкић.

Такође, један од циљева, према његовим речима, је да се смањи спољнотрговински дефицит повећањем домаћег извоза за најмање 25 одсто, као и смањење инфлације на ниво инфлације у високо развијеним земљама Европске уније.

Динкић је подсетио да ће, што се јавних финансија тиче, Србија на крају 2005. године остварити буџетски суфицит од 3,2 милијарде динара, односно 0,2% друштвеног бруто производа (БДП).

Он је посебно нагласио да је велики допринос успешном завршетку преговора са ММФ-ом дао Ненад Богдановић, градоначелник Београда, који је одлучио да и највећи град у Србији
дели циљеве економске политике Владе Републике Србије, тако што ће Београд забележити суфицит у свом буџету од
око 2,5 милијарде динара.