Приватизација, реструктурирање привреде и пореско растерећење – највећи изазови за Србију

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је да су за Србију највећи изазови у овој години приватизација, реструктурирање привреде и пореско растерећење.

Динкић је на панел дискусији под називом „Европски клуб“ у оквиру Економског форума централне и источне Европе, који се одржава у Бечу, говорио о економској политици Владе Србије и мерама за убрзано приближавање државне заједнице Европској унији. Том приликом, он је оценио да је проблем Србије дефицит у текућим трансакцијама са иностранством, а као начине за превазилажење овог проблема навео је убрзање приватизације, реструктурирање предузећа и привлачење више страних инвестиција.

Постоји велико интересовање за приватизацију банкарског и сектора телекомуникација у Србији, истакао је министар финансија и додао да приватизација у области телекомуникација има три опције – приватизацију Мобтела 063, евентуалну приватизацију Телекома 064 и трећу лиценцу.

Према његовим речима, у наредних 6 месеци ствари у телекомуникацијама морају постати јасне јер би у том периоду, пре свега, требало да буде разјашњен власнички однос у оператеру мобилне телефоније компанији Мобтел.

Мора доћи до вансудског поравнања са сувласником у Мобтелу, при чему држава мора имати већинско власништво, навео је Динкић и нагласио да ће, у случају да до тога не дође, држава сачекати крај арбитраже у Цириху која би, према неким најавама, требало да се оконча најкасније на јесен.

Министар финасија изразио је очекивање да ће држава након тога кренути са приватизацијом у сектору телекомуникација, уз напомену да постоји велико интересовање за то јер је Србија једина држава у југоисточној Европи у којој у ту област није ушла велика страна компанија.

Десети економски форум централне и источне Европе, као највећи инвестициони скуп регионалних земаља, окупља више од 1.100 учесника, водећих пословних људи, инвеститора, банкара, као и представника националних и међународних финансијских институција.

Током боравка у Бечу, Динкић ће одржати и више билатералних сусрета са министрима финансија земаља централне Европе, а такође и са представницима великих компанија.