Приказ стања у јавним финансијама Републике Србије

Министар финансија Млађан Динкић представио је данас, на конференцији за новинаре, детаљан приказ

Министар Динкић је, говорећи о стању јавних финансија и приходима и расходима у буџету Републике Србије у периоду од јануара до јула, рекао да је буџетски дефицит смањен у последња три месеца, са 7,8 милијарди динара у мају на 2,1 милијарду динара у јулу, док ће у текућем месецу бити по први пут остварен суфицит у буџету.
Он је нагласио да су буџетски приходи у првих седам месеци износили 179,099 милијарди динара, док су расходи износили 198,394 милијарди динара, додавши да ће ребалансом буџета у октобру дефицит бити смањен са 45 милијарди на 30 милијарди динара до краја године.
Министар финансија је истакао да су буџетски приходи ове године повећани за 20,5 одсто у односу на претходну, а томе је допринела ефикаснија наплата пореза од стране Пореске управе.
Динкић је додао да ће мерама Владе Србије и Народне банке Србије бити обуздана инфлација у последњем кварталу ове године, остварена уштеда у буџету од 13 милијарди динара, док дефицит неће прећи 2,5 одсто бруто друштвеног производа (БДП), што је најнижи дефицит у претходне четири године.
Министар Динкић је рекао да ће Влада Србије до краја ове године спроводити политику тврдог буџетског ограничења и вршити стриктну контролу раста плата у јавном сектору.
Према његовим речима, биће остварена и потпуна макроекономска стабилност до краја ове године.