Представници Министарства финансија 26. новембра на преговорима у Бриселу

Представници Министарства финансија учествоваће на првом састанку билатералног скрининга за Републику Србију 26. новембра 2013. године у Бриселу. Реч је о састанку у оквиру Поглавља 32 –Финансијски надзор, на коме се процењује ниво усклађености правног система Србије у овој области и утврђује шта је још неопходно ускладити до пуноправног чланства у Европској унији.

Након скрининга, Европска комисија саставља Извештај о скринингу којим се даје оцена спремности државе кандидата за примену правних тековина ЕУ. На бази тог извештаја, одлуку о отварању појединих поглавља доносе државе чланице Савета ЕУ.

Одлуком Владе Србије из септембра ове године усвојена су сва документа неопходна за успостављање структуре за за вођење преговора о приступању Србије ЕУ. Одлуком је основано Координационо тело за процес приступања ЕУ, чији је члан, између осталих, министар финансија Лазар Крстић. Такође, основан је и Савет Координационог тела и Преговарачке групе којих има 35, у складу са бројем преговарачких поглавља.

Министарство финансија именовано је за водећу институцију у преговарачким групама 4, 16, 29, 32 и 33, које се тичу пореза, финансијског надзора, финансијских и буџетских питања, слободног кретања капитала и царинске уније. Министарство финансија са Народном банком Србије дели надлежност у вођењу група 9 и 17, које се тичу финансијских услуга и економских и монетарних питања, а учествује и у раду преосталих преговарачких група.

Преговори о приступању Европској унији формално почињу међувладином конференцијом којој присуствују представници Европске комисије, влада држава чланица ЕУ и Републике Србије. Ова конференција очекује се у јануару 2014. године.