Представљени јавни приходи Републике Србије за првих девет месеци 2004. године

Министар финансија Млађан Динкић представио је данас, на редовној конференцији за новинаре, јавне приходе Републике Србије у периоду јануар-септембар 2004.године.
Он је, том приликом, нагласио да је политика чврстог буџетског ограничења довела до стабилизације макроекономских прилика у земљи, као и до, релативно, високог привредног раста, захваљујући чеми су остварени позитвини резултати у последњем кватралу.

“Буџетски дефицит је, у трећем кварталу, био рекордно низак и износио је две милијарде динара, односно девет пута је мањи него остварени дефицит за исти период прошле године”, изјавио је министар Динкић.

Он је додао да је дефицит у јулу износио 2,1 милијарду динара, у августу је забележен суфицит од 1,7 милијарди динара, док је дефицит у септембру био 1,6 милијарди динара.

Говорећи о укупним буџетским приходима, за првих девет месеци у 2004. години, министар Динкић је рекао да су они износили 235,6 милијарди динара, расходи 254,8 милијарди динара, тако да је забележен дефицит, за тај период, 19,2 милијарде динара.
Динкић је нагласио и да, за разлику од претходне Владе, Министарство финансија, ове године, није користило ниједан кредит од пословних банака, нити кредите Народне банке за финансирање дефицита.
«Дефицит, о коме данас говоримо, финансиран је, искључиво, из нето домаћих средстава, односно од задуживања на тржишту капитала и од прихода од приватизације, који су наслеђени из прошле године», објаснио је Динкић.
Он је нагласио да највеће расходе у буџету представљају трансфери организацијама обавезног социјалног осигурања, посебно Пензионом фонду.
«За покривање дефицита у Пензионом фонду запослених потрошено је око 50 милијарди динара, за Пензиони фонд земљорадника 4,2 милијарде, а за дефицит у фонду Националне службе за запошљавање утрошено је 6,3 милијарди динара», рекао је министар Динкић.
Говорећи о приходима, он је нагласио да су захваљујући раду Пореске управе, јавни приходи увећани за 21,2%, у односу на исти период прошле године.
«Што се структуре прихода тиче, највише су порасле наплате акциза на дуванске прерађевине, око 30% у односу на првих девет месеци прошле године», рекао је Динкић и додао да, тренутно, црно тржиште цигарета износи 5-7%,
што је испод прошлогодишњег нивоа.
Такође, порасла је и наплата пореза на промет и пореза на имовину, која износи 20% више у
односу на исти период прошле године.
Министар Динкић је нагласио да је од приватизације, у августу, забележено 260 милиона динара приватизационих прихода, а у септембру 780 милиона динара.