Представљена Стратегија модернизације Пореске управе

Министар финансија и економије у Влади Републике Србије Божидар Ђелић изјавио је јуче да модернизација пореског система у Србији треба да се заснива на принципу добровољног извршавања пореских обавеза, као и на једноставном и ефикасном систему опорезивања.

Ђелић је приликом отварања конференције под називом „Стратегија модернизације Пореске управе Србије“ оценио да основни принципи рада ове управе морају да буду законитост, ефикасност и деполитизација и нагласио да порески органи не смеју да подлежу политичким и другим притисцима, као и да закон мора да буде једнак за све, чиме би се дао пример другим институцијама система.

Он је поновио да би од 1. јула следеће године требало да се уведе и порез на додату вредност, и истакао да Закон о пореској администрацији, који је усвојен пре годину дана, представља камен темељац за спровођење пореских реформи у Србији.

Директор Пореске управе Марија Дрча-Угрен истакла је да је будућност фискалног система у Србији у добровољном извршавању пореских обавеза. Према њеним речима, порески систем треба да подстиче добровољност плаћања, због чега се мора прилагодити величини пореског обвезника.

Конференцији о модернизацији пореског система присуствовали су домаћи економски експерти, као и представници Народне банке Србије, међународних финансијских организација и неколико амбасада акредитованих у Београду, преноси агенција Тањуг.