Представљен секторски план из области туризма

Министар финансија Млађан Динкић и државни секретар Министарства трговине и туризма Влајко Сенић представили су данас усвојени секторски план из области туризма у оквиру Националног инвестиционог плана (НИП). Према Динкићевим речима, у следећих годину и по дана планирају се улагања од 50 милиона евра у развој инфраструктуре, искоришћавање потенцијала Дунава, изградњу гондоле која ће повезивати Нови Београд и Аду Циганлију, повећање конкурентности туристичког производа и маркетиншко позиционирање туристичке привреде.

Државни секретар Министарства трговине и туризма Влајко Сенић изјавио је да је туристичка привреда једна од ретких области привреде која остварује суфицит, који је у првој половини ове године износио 14 милиона долара. Проблеми туризма у Србији узроковани су слабо развијеним смештајним капацитетима, који су недовољно заступљени и лошег квалитета. Упркос таквом стању, у Србији је протекле године боравило 465 000 страних туриста који су остварили промет од 300 милиона долара, док је у овој години број страних туриста прешао 500 000. Сенић је нагласио да је расподела средстава предвиђених НИП-ом извршена у складу са стратегијом развоја туризма Србије до 2015. године, као и пројектима локалне самоуправе.

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је да је један од циљева инвестиција у инфраструктуру мотивисање приватног капитала. Министар је нагласио значај улагања од око 8,4 милиона евра у неискоришћене потенцијале Дунава, као реке са највећим саобраћајем на свету. Услед недостатка одговарајуће инфраструктуре, пре свега непостојања туристичких пристаништа, ови потенцијали су остали неискоришћени.

Највећи део средстава предвиђен НИП-ом намењен је изградњи и реконструкцији инфраструктуре туристичких центара, при чему ће се посебна пажња посветити изградњи и реконструкцији ски-центара на Старој планини, Копаонику, Дивчибарама и Голији. Значајне су и инвестиције у бањски туризам (Врњачка бања, Соко бања и Палић), као и у манастирске комплексе (Студеница, Милешева, Сопоћани итд.). Ускоро се очекује расписивање тендера за изградњу гондоле која ће повезивати Нови Београд са Адом Циганлијом, а затим и са Кошутњаком. Овај пројекат биће суфинансиран од стране Владе Србије и града Београда.