Представљен рад Министарства финансија у претходних сто дана

На данашњој конференцији за новинаре министар финансија др Мирко Цветковић изјавио је на данашњој конференцији за новинаре да Министарство финансија, које запошљава око 12 000 службеника и у чијем саставу се налази 12 сектора, 8 управа и 1 инспекторат, представља крвоток привредне активности земље. Према његовим речима, извештај о раду Министарства концентрише се на питања резултата за период од првих 100 дана рада, њихове ефекте, као и на активности које су предвиђене за наредни период.

Министар је нагласио да је најважнија активност Министарства финансија израда буџета, при чему је Министарство у току 2007. године урадило привремени и стални буџет, у оквиру кога је предвиђено издвајање веће количине средстава за запошљавање, подстицај инвестиција, производње и извоза. Национални инвестициони план укључен је у текућу буџетску потрошњу, а све уговорене обавезе државе, као што су протоколи о платама за запослене у образовању и здравству и уговорени пројекти из НИП-а, су испоштоване.

„У периоду од јануара до августа 2007. године буџет је испољио суфицит од око 43 милијарде динара“, рекао је министар додавши да је фискална политика имала благо рестриктиван утицај на домаћу тражњу. Све текуће обавезе, као што су стара девизна штедња и НИП, извршаване су редовно и без проблема. До краја године планира се реализација дуга према пензионерима из радног односа, која је била предвиђена за 2008. годину.

Цветковић је нагласио да су стопе раста бруто домаћег производа већ неколико година у континуитету добре, а у 2007. години очекује се остварење стопе раста од око 7%. Цене на мало показују пораст од 6,3%, док учешће јавног дуга у БДП показује константни пад у претходних неколико година и крајем јула 2007. износило је око 30%.

Министарство финансија је израдило Меморандум о буџету који представља стратешка опредељења за наредну годину уз пројекције за наредне две године. У оквиру Меморандума као основни приоритет фискалне политике наводи се учвршћивање макроекономске стабилности путем смањења јавне потрошње. Планира се наставак структурних реформи у области јавних финансија, као и унапређење структуре јавне потрошње.

Цветковић је изјавио да је у току израда буџета за 2008. годину. Прелиминарна процена износа буџета урађена је на основу процене раста БДП-а и планираног смањења учешћа јавне потрошње за 1,7%. Утврђен је прелиминарни износ буџета од 630 милијарди динара. Министар је нагласио да се планира постизање договора са свим синдикатима око утврђивања фонда плата, приватизација ДДОР-а, докапитализација Комерцијалне банке, као и израда закона и подзаконских аката међу којима су Закон о реституцији, Закон о јавној имовини и измене и допуне Закона о порезу на добит предузећа.