Представљен Програм економских реформи од 2019. до 2021. године

Министар финансија у Влади Србије Синиша Мали присуствовао је данас презентацији стратешког документа „Програм економских реформи и представљању прелиминарне листе структурних реформи 2019-2021“ одржаној у Палати Србија и том приликом затражио подршку привредника за његово спровођење.

„Влада Србије намерава да у наредне три године настави политику подстицаја раста БДП, који ће до краја ове године, како се очекује, бити 4,4 одсто“, изјавио је данас министар Мали.

Министар је рекао је да је најважнији циљ Владе Србије да настави високу стопу раста БДП-а, који је ове године пројектован на 4,2 одсто а до краја године, по пројекцијама, биће увећан.

„У наредне три године ићи ћемо ка мерама које ће још интензивније подстаћи раст БДП-а“, поручио је Мали на презентацији овог стратешког документа.

За наредну годину је, навео је Мали, планиран раст од 3,5 одсто БДП-а, ову годину ће, трећу за редом, буџет бити у суфициту, и то 0,6 одсто БДП-а.

Међу циљевима су и даље смањење учешћа јавног дуга у БДП-а, који данас износи 54,1 одсто, као и даљи раст страних директних инвестиција, које су ове године достигле 2,6 милијарде евра.

Мали је рекао и да ће се наставити са отварањем нових фабрика и запошљавање младих, и истакао да су јасна позитивна кретања на тржишту рада. Он је навео да је према последњим статистичким подацима незапосленост смањена на 11,3 одсто, и да никада није била нижа.

„Нисмо задовољни, треба да идемо још на смањење незапослености, али тренд је добар“, оценио је министар финансија. Министар је рекао да ће у спровођењу најважнијег документа у наредне три године Влада уважити мишљење привреде, као што су заједнички радили и на сету закона који је прошле недеље усвојенен у парламенту.

Уз мере које ће поспешити раст БДП-а су и чврст курс и стабилна инфлација, додао је Мали.

Он је нагласио да је буџет за 2019. конципиран да подстиче раст потрошње кроз повећање плата и пензија, као и повећање минималне цене рада од јануара 2019.

На скупу је говорио и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, који каже да ће и убудуће бити доста посла, када је реч о структурним реформама.

Он је нагласио да су домаћи и страни инвеститори сада изједначени, а посебно је захвалио министарству финансија, које, како каже, уважава глас привреде. Домаћи инвеститори сада су ослобођени царина приликом увоза машина, донете су значајне измене закона које олакшавају пословање. „Све то доприноси лакшем, бољем, транспарентнијем пословању, уз мање трошкове и конкурентније пословање компанија у Србији“, рекао је Чадеж.

Програм економских реформи (Economic Reform Programme – ERP) представља најважнији стратешки документ у eкoнoмскoм диjaлoгу сa Eврoпскoм кoмисиjoм и државама члaницaмa Европске уније.

У циљу припреме Србије, као државе кандидата за чланство у ЕУ, за учешће у процесу економског и фискалног надзора држава чланица ЕУ, Влада Републике Србије почетком сваке године усваја Програм економских реформи за наредни трогодишњи период.

Како би се обезбедио одржив економски раст, овај документ се израђује на годишњем нивоу, и садржи изабране структурне реформе које треба да допринесу унапређењу конкурентности, запошљавања и привредног раста.