Повољни кредити за подстицање производње у Крагујевцу

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да ће за кредитирање малих и средњих предузећа и изградњу нових фабрика у Србији под повољним условима бити обезбеђено 500 милиона динара.

Динкић је на конференцији за новинаре, одржаној у Скупштини Крагујевца, рекао да ће овај град до краја године моћи да рачуна на приближно 400 милиона динара, кроз кредите који ће бити одобравани на период од пет година са каматом од 0,5 одсто и почеком од годину дана.

Он је додао да ће предност при добијању кредита имати инвеститори који намеравају да запосле већи број радника и који ће се притом обавезати на то да у својим погонима запосле 70 одсто радника са евиденције Тржишта рада само са подручја Крагујевца.

Министар је навео да се очекује велико интересовање домаћих реномираних компанија, али и међународних фирми за овај програм и додао да ће меморандум о заједничкој реализацији овог пројекта наредних дана потписати представници Владе, Фонда за развој и града Крагујевца, који ће преузети обавезу да обезбеде бесплатно грађевинско земљиште и инфраструктуру.

Динкић је најавио да ће наредне недеље бити одржан састанак са представницима домаћих предузећа са листе првих сто извозника, с обзиром на то да постоји идеја да у Крагујевцу буде основана слободна зона из које би требало да се извози најмање 35 одсто производа.

Према његовим речима, као помоћ Крагујевцу биће обезбеђено и 20 милиона динара за изградњу спортске хале.

Министар за капиталне инвестиције Велимир Илић рекао је да Крагујевац и Влада Србије улазе у заједнички подухват реконструкције саобраћајница на подручју града, за шта ће бити утрошено 260 милиона динара, од којих ће и једни и други обезбедити по половину.

Илић је најавио да ће ускоро почети изградња пута Крагујевац-Краљево преко Равног Гаја, као и радови на првих пет километара аутопута Крагујевац-Баточина и пута према Тополи, на шта ће бити утрошено приближно милијарду динара.

Динкић и Илић обишли су данас у пратњи градоначелника Крагујевца Верољуба Стевановића и локације које ће град бесплатно понудити потенцијалним инвеститорима за изградњу нових фабрика.

Илић је данас разговарао и са представницима пословодства и пет синдиката „Застава аутомобила“ о решавању актуелних проблема у тој фабрици, а Динкић је на претходно одржаној конференцији за новинаре у Скупштини Крагујевца рекао да ће Влада Србије обезбедити кредит од 15 милиона евра за обнову производне технологије у погонима „Застава аутомобила“, уколико фабрика обезбеди уговор о лиценци неког од светских произвођача.

Динкић је навео и да се разговори са неким од светских произвођача аутомобила приводе крају, али да „Застава аутомобили“ могу очекивати средства из Фонда за развој тек када буду добили уговор о лиценци са неким од њих.