Повезано 63.850 ГПРС терминала за даљинско очитавање каса

Директор Пореске управе Министарства финансија Владимир Илић изјавио је данас да је до сада на сервер Пореске управе повезано 63.850 ГПРС терминала и навео да би терминали за даљинско очитавање каса требало да буду прикључени на више од 150.000 фискалних каса.

Илић је на конференцији за новинаре подсетио на то да је законски рок за набавку терминала за прву групу пореских обвезника коју чине велика и средња предузећа и сви који имају фискалне касе у више од три објекта био 31. март, док је рок за другу групу коју чине сви остали порески обвезници био 30. јун.

Обавеза прикључивања терминала не односи се на фискалне касе преко којих се обавља евидентирање промета на пијачним тезгама и фискалне касе преко којих се евидентира промет у оквиру обављања делатности која захтева честу промену места продаје добара, односно пружања услуга.

Директор Пореске управе најавио је да ће у наредном периоду бити појачане контроле пореских обвезника и упутио апел свима који имају законску обавезу да прикључе ГПРС терминале да то и учине.

Према његовим речима, до краја прошле недеље број пореских обвезника који имају терминал повезан са Пореском управом износио је 51.076.

Прописане казне за неувођење терминала износе од 100.000 до милион динара за правна лица, односно од 5.000 до 50.000 динара за одговорног појединца и од 50.000 до 500.000 динара за предузетнике. Такође, закон предвиђа и могућност забране обављања делатности до 60 дана.

Илић је указао на то да је од 1. јануара до 10. октобра по основу ПДВ-а наплаћено укупно 164,2 милијарде динара.

Он је нагласио да је на домаћем тржишту наплаћено 78,6 милијарди динара, да је ПДВ по основу увоза износио 85,5 милијарди динара, док је укупно наплаћени ПДВ приликом допремања добара са територије Косова и Метохије био 52,4 милиона динара.

Од укупно наплаћеног износа ПДВ-а пореским обвезницима враћено је 18,2 милијарде динара, прецизирао је Илић.

Према његовим речима, Пореска управа је у септембру контролисала уплате зарада и доприноса за обавезно социјално осигурање код 421 пореског обвезника и утврдила дуговања по основу пореза и доприноса у износу од приближно 520 милиона динара.

Пореске олакшице предвиђене су уколико послодавац запосли старије од 50 година, подсетио је директор Пореске управе и навео податак да су од јануара до септембра ту погодност користила 343 послодавца који су запослили 407 радника.

Он је напоменуо да је пореска полиција од јануара до септембра 2005. године поднела 776 кривичних пријава због избегавања плаћања пореза, 153 због неуплаћивања пореза по одбитку, као и 265 пријава због фалсификоване документације.

Такође, поднете су и 134 пријаве због угрожавања наплате пореза, 25 због недозвољеног промета акцизним производима и 50 пријава због недозвољеног складиштења робе.
Илић је навео и податак да укупан износ избегнутог пореза према поднетим пријавама износи 6,2 милијарде динара.