Повећати извоз Србије у Јужну Кореју

Србија у спољнотрговинској размени са Јужном Корејом бележи велики дефицит и потребно је повећање извоза, а највеће могућности су у области електронске индустрије, ИТ индустрије и аграра, оцењено је данас након састанка са Асоцијацијом корејских увозника.

Државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Стеван Никчевић изјавио је новинарима да су на састанку са корејском делегацијом разговарали како да унапреде спољнотрговинску размену Србије и Јужне Кореје, која износи око 200 милиона долара и повећају извоз из Србије.

Он је оценио да је та сарадња добра, али да Србија у тој размени бележи велики дефицит и да представници корејске асоцијације желе да размотре могућност повећања извоза српских компанија у Кореју.

„Представили смо и инвестиционе могућности Србије и навели позитивне примере, као што је улагање јужнокорејске компаније Јура, како би привукли и друге инвеститоре из те земље“, додао је он.

Државни секретар у Министарству финансија Александар Љубић изјавио је ће добра искуства корејских компанија у Србији, као што је Јура, помоћи да српске компаније нађу своје место на корејском тржишту.

„Тржиште од скоро 50 милиона људи је веома значајно“, оценио је Љубић.

Љубић је поручио и да су све компаније из Кореје добродошле да улажу у Србију.

Председник Асоцијације корејских увозника Тејонг Схин изјавио је да је циљ посете Србији повећање спољнотрговинске размене две земље, која није довољно велика.

„Циљ је да у Србији нађемо пословне партнере, како би увозили што више квалитетне робе“, оценио је он.

Директор Агенције за страна улагања и промоцију извоза (SIEPA) Божидар Лаганин рекао је да ће се корејски увозници састати са више од 50 српских команија и то је један од начина за унапређење спољнотрговинске размене две земље.

„Надам се да ће ова посета резултирати неким новим извозним уговорима“, додао је он.

Организатори скупа су Јужнокорејска асоцијација увозника (KOIMA), Агенција за страна улагања и промоцију извоза Републике Србије (SIEPA) и Привредна комора Србије (ПКС).

У корејској делегацији се налази 14 компанија заинтересованих да увозе из Србије, за шта ће им своје производе представити представници преко 50 српских фирми који су потврдили учешће на овом скупу.