Повећањем извоза смањити спољно-трговински дефицит

Министар финансија Млађан Динкић рекао је данас да је повећање извоза једини начин да се смањи висок спољно-трговински дефицит у Србији. Он је на конференцији за новинаре истакао да се већ три месеца интензивно ради на прављењу програма за подстицање извоза, који би требало да резултира са два сета мера.

“Завршили смо Закон о Агенцији за осигурање и финансирање извоза, који ће омогућити не само осигурање од ризика за извозне послове, већ и
њихово финансирање, по каматама које су ниже од тржишних”, објаснио је Динкић.

Суоснивачи Агенције за осигурање и финансирање извоза су Влада Републике Србије и Јубмес банка, а њен почетни капитал ће износити око 30 милиона евра.

Како је министар Динкић навео Агенција ће се бавити осигурањем извозних послова и
инвестиција домаћих правних лица у иностранству од некомерцијалних ризика, као и финансирањем извозних послова домаћих, правних лица и предузетника.

Он је рекао да ће се извозне делатности, најпре, усмерити ка бившим југословенским републикама, Бугарској и Румунији, а потом и према земљама Европске уније.

Министар Динкић
је објаснио да је, на основу досадашњих анализа, рангирано 100 највећих извозних производа. На првом месту, прошле године, био
је шећер са 160 милиона долара прихода од извоза, потом аутомобилске гуме, производи од челика, бели лимови, подни покривачи, траке, полиетилен и лекови.

Динкић је рекао да се мора променити струка извозних производа у корист робе широке потрошње која доноси далеко већи профит.

Он је навео да ће друга мера за стимулацију извоза бити и посебни порески подстицаји, као што су умањења појединих пореских стопа или ослобађања од истих.

Такође, у фази је и израда нове царинске тарифе, којом би се повећала заштита оних производа у Србији који су конкурентни.

Поред високог спољно-трговинског дефицита, министар Динкић је као други велики проблем у Србији навео и високу стопу незапослености.

“Методом анкете, Завод за статистику је утврдио да је око 500 хиљада људи без посла”, рекао је Динкић и додао да је ова анкета заснована на принципу обухватања стварног радног ангажовања.

Ако особа ради на црно, чак и само повремено, биће категорисана као запослена, објаснио је Динкић.

“Да би решили овај проблем планирамо да у наредном месецу отворимо нову кредитну линију, тзв. микро кредите, за обезбеђивање средстава за започињање бизниса за незапослене”, рекао је Динкић и додао да је 7,5 милиона евра буџетских средства намењено за почетак овог процеса, а да ће надлежна институција бити Фонд за развој.

Он је објаснио да је у питању кредит, у појединачном износу, од 5 до 20 хиљада евра, са периодом враћања од 3 до 5 година и каматном стопом од 1 посто на годишњем нивоу.

Министар Динкић је подсетио да је 15. март последњи рок за подношење пријава за порез на доходак грађана, док су казне од два до 20 пута веће у односу на износ пореза.

Он је, такође, навео да је у фебруару обрачунато око 8, 5 милијарди динара од пореза на додату вредност, а да је до 17. фебруара уплаћено око 7, 3 милијарди динара, што значи да
сви обвезници ПДВ-а нису испунили своју обавезу.

Министар Динкић је нагласио и да ће сви који су поднели пријаве за повраћај ПДВ-а свој новац добити пре истека рокова, тј. пре истека рока од 15 дана за велике пореске обвезнике, односно 45 дана за остале обвезнике.