Потврђен напредак Србије у спровођењу реформи

Представници 34 земље и 14 међународних организација и институција истакли су на састанку међународних донатора, који је био одржан 18. новембра у Бриселу, да је Србија од јануара 2001. године учинила огроман напредак у спровођењу реформи, како у сфери демократије, тако и у политичком животу и економији, изјавили су на данашњој конференцији за новинаре министри у Влади Републике Србије Божидар Ђелић, Горан Питић и Гордана Матковић приликом представљања резултата овог састанка.

Министар финансија и економије Божидар Ђелић подсетио је на то да је од укупне суме која је одобрена Србији и Црној Гори од 2001. године до данас, а која износи 4,6 милијарди евра, 3,5 милијарди већ уговорено, док је за следећу годину одобрена 1,1 милијарда евра. Он је навео да се очекује макрофинансијска подршка Европске уније у износу од 545 милиона евра, као и подршка платном билансу која може да транзитира кроз буџет у вредности од 100 милиона евра, и изразио наду да ће ова сума бити увећана за још додатних 200 милиона евра.

Ђелић је рекао да ће због ванредних парламентарних избора буџет бити умањен за средства у износу од 130 милиона долара, услед неизгласавања неких реформских закона који су били услов за другу траншу кредита Светске банке за социјални сектор у износу од 40 милиона долара, као и за другу траншу кредита који се односио на реформе финансијског сектора. Према његовим речима, ова средства требало би да буду ослобођена тек следеће године, када нова скупштина изгласа те законе.

Он је нагласио да ниједан донатор није најавио смањење своје подршке, и додао да је Шведска најавила помоћ до 2006. године, а Швајцарска чак до 2010. године. Према његовој оцени, подршка нашој земљи неће изостати све док је она реформски и проевропски оријентисана.

Министар финансија истакао је да ће у наредном периоду ефекти подршке бити све видљивији, о чему говори и зајам Европске инвестиционе банке у вредности од 50 милиона евра, намењен рехабилитацији болница у Србији, који ће бити потписан до краја године, а утрошен у трећем и четвртом кварталу следеће године.

Он је објаснио да је предвиђено и даље јачање подршке за унапређење локалне инфраструктуре кроз средства намењена Агенцији за развој локалне инфраструктуре. Ђелић је рекао да је ова агенција већ добила подршку од Европске уније у износу од 14 милиона евра, а да су Европска банка за развој и мађарска влада одобриле кредите за те намене у износу од 30, односно 35 милиона евра, и додао да је и Европска инвестициона банка најавила кредит, који неће бити мањи од 30 милиона евра.

Ђелић је рекао да ће након смањења донаторске подршке основу развоја чинити домаће и иностране инвестиције, о чему је било речи на састанку у Паризу, где су представљени неки од тих програма. Он је навео да је француска фирма „Бондуел“ заинтересована за стратешко партнерство са млекаром у Зрењанину, и истакао да та инвестиција неће бити мања од 15 до 20 милиона евра, што ће омогућити јачање извоза домаћих млечних производа у ЕУ.

Према његовим речима, фирма „Суфле“ намерава да оствари стратешко партнерство са једном од домаћих пивара, а ове и друге иницијативе даљег улагања Француске у нашу земљу преузеће Пословна комора која је прошле недеље формирана у Паризу.