Потписани уговори са ЕБРД

У Влади Републике Србије данас су са Европском банком за обнову и развој потписани Уговор о кредиту за ЈП „Србијагас“, вредан 150 милиона евра и Уговор о гаранцији Владе Републике Србије. Уговоре су потписали директор ЕБРД за Србију Хилдегард Гацек и генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић, а потпис на гаранције за кредит је у име Владе Републике Србије ставила министар финансија Диана Драгутиновић.

Средства од 150 милиона евра биће искоришћена за изградњу новог подземног складишта у Итебеју, капацитета милијарду кубних метара гаса, као и за обнову гасоводне мреже и рефинансирање дугова ЈП „Србијагас“. Складиште ће бити коришћено за стратешке и комерцијалне сврхе, а његов једини оператер биће ЈП „Србијагас“.

Директор ЕБРД за Србију Хилдегард Гацек изјавила је том приликом да ће кредит обезбедити ефикасност и безбедност у снабдевању Србије гасом, као и реформу целог система. Циљ уговора је да се избегну кризе у снабедавању грађана гасом, попут прошлогодишње када је дошло до потпуног застоја у снабдевању. Гацек је најавила и да ће се ЕБРД у 2010.години фокусирати на енергетски сектор Србије и помоћ малим и средњим предузећима.

Министар финансија у Влади Републике Србије Диана Драгутиновић изјавила је да је Уговор од стратешке важности за Србију, јер ће обезбедити енергетску стабилност државе. Услови кредитирања су исти као и за све друге државе. Отплата две транше кредита почеће за три, а треће транше кредита за 4 године. Средства ће бити враћана до 2022. у једнаким полугодишњим ратама и уз каматну стопу шестомесечни еурибор плус 1 одсто.

Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић нагласио је да изградња подземног складишта гаса у Итебеју значи да ће Србија моћи да складишти гас за једногодишње потребе. Средства ће бити искоришћена и за подизање конкурентности предузећа, што ће обезбедити и боље цене за грађане који користе гас. Бајатовић је прецизирао да ће 50 милиона евра бити искоришћено за изградњу подземног складишта, 20 милиона евра за повезивање са гасоводним мрежама Румуније и Републике Српске, а 10 милиона евра за набавку опреме која ће испитати стање гасоводних цеви. Потписивању уговора присуствовао је и министар енергетике Србије Петар Шкундрић, који је рекао да ће реализацијом тог пројекта Србијагас добити могућност да постане лидер у региону.