Потписан уговор са ЕИБ о кредиту за обилазницу око Београда

У Влади Србије данас је потписан уговор о кредиту Европске инвестиционе банке од 40 милиона евра јавном предузећу Путеви Србије за градњу дела обилазнице око Београда и Уговор о гаранцији за тај кредит. Уговоре су потписали министарка финансија Диана Драгутиновић, у име Владе Републике Србије, председник ЕИБ Филип Мејстад и генерални директор Путева Србије Зоран Дробњак.

Кредит је изузетно повољан јер ће се отплаћивати 25 година, са грејс периодом од седам година и годишњом каматом која ће износити сештомесечни еурибор плус 0,7 одсто, што је сада мање од два одсто, изјавила је после потписивања министарка Драгутиновић. Она је додала и да је за радове на обилазници око Београда потребно укупно 360 милиона евра, од чега је ЕИБ обезбедила кредите од 180 милиона евра. Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) ће кредитирати радове са 60 милиона евра, а остатак ће Путеви Србије прибавити из својих средстава. ЕИБ ће, како је најавила министарка финансија, у новембру у Београду отворити регионалну канцеларију. Од 2001. године та банка је у Србији инвестирала 2,6 милијарди евра и, према речима министарке, остаје поуздан партнер Србији.

„Обилазница око Београда је један од седам пројеката које ЕИБ финансира у Србији, а за изградњу путева је издвојено више од 700 милиона евра“, рекао је Мејстад. Прошле године је ЕИБ за пројекте у Србији обезбедила 893 милиона евра, приближно колико и ове године, а за 2011. годину, како је истакао председник те банке, има велике планове за Србију.

Генерални директор ЈП Путеви Србије Зоран Дробњак објаснио је да ће кредитом ЕИБ за обилазницу око Београда бити финансирани радови на делу од Ибарске магистрале до скретања за Авалу у дужини 5,4 километра, на којој су три моста и тунел. Радови ће, према плану Путева Србије, трајати од 12 до 18 месеци.