Потписан уговор о стамбеном кредитирању са Прокредит банком

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић и директор Националне корпорације за осигурање стамбених кредита Александар Јовић потписали су данас са генералним директором Прокредит банке Доерте Вејдинг уговор о одобравању стамбених кредита грађанима млађим од 45 година.

Овим уговором биће регулисани односи државе и поменуте банке у пословима веома повољног стамбеног кредитирања, са периодом отплате до 25 година и годишњом каматом од 4,5 одсто, уз субвенцију државе за учешће у кредиту.

Динкић је оценио да је Србија прва у свету у обарању каматних стопа на стамбене кредите и додао да су оне прошле године износиле 12 одсто, почетком ове године приближно 8 одсто, а сада 4,5 одсто.

Министар је оценио да је обарање каматних стопа најбољи потез Владе Србије у овој години после увођења пореза на додату вредност, уз напомену да је Прокредит банка четврта банка која се укључила у Владин програм стамбеног кредитирања.

За оне који не задовољавају услове за кредите које субвенционише држава, Прокредит банка одобрава кредите са роком отплате од 20 година и каматом која се креће од 7,45 до 8,95 одсто, у зависности од тога да ли је реч о кредиту са депозитом или учешћем.