Потписан уговор о продаји Војвођанске банке Националној банци Грчке

Министар финансија Млађан Динкић потписао је у име Владе Републике Србије уговор о продаји Војвођанске банке А.Д. Нови Сад Националној банци Грчке (Натионал Банк оф Грееце) са генералним директором ове банке Такисом Арапоглуом. Овим уговором Национална банка Грчке постала је власник 99,44% акционарског капитала Војвођанске банке по уговореној цени од 385 милиона евра, коју ће исплатити у року од 3 месеца. Потписивању уговора присуствовао је и амбасадор Републике Грчке Христос Панагопулос.

Војвођанска банка је тренутно седма у Србији по тржишном учешћу, које износи 4,4%, док је по броју клијената на другом месту. Уговором о продаји Национална банка Грчке обавезала се на инвестициони план у износу од 40 милиона евра, као и на то да ће задржати просечни број запослених у наредне 3 године.

Министар Динкић је изразио задовољство што је процес приватизације успешно изведен, нагласивши да је овим уговором успешно завршена реформа банкарског система у Србији. У последњих 5 година девизна штедња грађана достигла је износ од 3 милијарде евра, док је број запослених у банкама повећан за око 10 000.

Генерални директор Националне банке Грчке Такис Арапоглу изјавио је да за ову банку Србија представља стратешко тржиште са великим потенцијалом за даљи развој. Постигнута цена уговора представља свеобухватан пакет у који су укључене инвестиције и кредити за Развојни фонд Србије.

Амбасадор Републике Грчке Христос Панагопулос нагласио је да потписивањем овог уговора Грчка постаје предводник у области страних директних инвестиција у Србији и изразио наду у привредни напредак и очување повољне пословне климе у региону.