Потписан уговор о продаји 83,3 одсто капитала ДДОР Нови Сад

Представници Агенције за осигурање депозита потписали су данас уговор о продаји 83,3 одсто капитала ДДОР Нови Сад, са италијанском компанијом "Фондијарија – САИ", за 220 милиона евра. Уговор су у Влади Србије потписали директор агенције Милорад Џамбић и директор "Фондијарије" Фаусто Маркиони.

 

Представници Агенције за осигурање депозита потписали су данас уговор о продаји 83,3 одсто капитала ДДОР Нови Сад, са италијанском компанијом "Фондијарија – САИ", за 220 милиона евра. Уговор су у Влади Србије потписали директор агенције Милорад Џамбић и директор "Фондијарије" Фаусто Маркиони.

Министар финансија Мирко Цветковић подсетио је да је продат друштвени капитал у ДДОР Нови Сад и капитал извесног броја мањинских акционара, по цени од 125 евра по акцији, што је осам пута више од номиналне вредности акције. Он је додао да је показатељ односа купопродајна цена – бруто обрачуната премија од 1,9, далеко повољнији од просека у региону од 1,47, док је показатељ односа купопродајна цена – књиговодствена вредност који је 4,1, повољнији од просека у региону где износи 3,3.

Цветковић је прецизирао да на друштвени капитал у ДДОР одлази 36,96 одсто, тако да држава добија 97 милиона евра. Од тога ће 10 одсто бити пренето у Гарантни фонд, а 85 до 90 милиона евра ући у државни буџет, и половина те суме биће пренета Аутономној покрајини Војводини. Он је додао да је након ове продаје око две трећине тржишта осигурања у Србији у приватном власништву.

Председник Тендерске комисије за продају ДДОР Слободан Илић истакао је да се у наредних 60 дана очекује извршење уговора, након чега ће скупштина ДДОР донети одлуку о подели бесплатних акција запосленима, бившим запосленима и пензионерима, који би требало да добију око 373 евра по години радног стажа. Запосленима, бившим запосленима и пензионерима биће подељено око 6,5 одсто капитала ДДОР, исти проценат биће пренесен у Приватизациони регистар Србије, а остатак акција до 100 одсто припада малим акционарима, који се нису придружили продајном пакету. Према Илићевим речима, "Фондијарија" је обавезна да у року од 270 дана упути понуду за преузимање бесплатних и акција малих акционара, и понуди исту цену по акцији, која је понуђена за већински пакет.

Маркиони је истакао да је куповина ДДОР за "Фондијарију" један од првих корака у стратегији интернационализације те компаније. Он је казао да су у протекле четири године премије у "Фондијарији – САИ" порасле 31 одсто, а вредност компаније 179 одсто, док укупна имовина вреди око 35 милијарди евра.

Осигуравајућа кућа ДДОР Нови Сад учествује на тржишту Србије са 30 одсто, а укупан капитал у 2006. години био је процењен на око 5,02 милијарди динара, док су укупни приходи били 15,09 милијарди динара. ДДОР има око 100 продајних центара и 2.275 запослених.

"Фондијарија – САИ" је трећа по величини група за осигурање у Италији, и настала је 2003. године спајањем компанија "Фондијарија" и САИ.