Потписан уговор о куповини 89 одсто капитала Јубанке

Министар финансија Млађан Динкић и председник Управног одбора и извршни директор Алфа банке Јанис Костопулос потписали су данас у Влади Србије уговор којим је ова грчка банка купила 89 одсто капитала Јубанке по цени од 152 милиона евра.

Динкић је на конференцији за новинаре рекао да ће Алфа банка 3. фебруара уплатити 80 одсто од продајне цене, а 20 одсто биће задржано на посебном рачуну код Народне банке Србије и биће исплаћено по истеку три месеца након преноса власништва над акцијама Јубанке.

Према његовим речима, уговором је прецизирано да се купопродајна цена може умањити највише до 20 одсто уколико независна ревизорска кућа утврди да је вредност капитала Јубанке на дан исплате мања од оне која је била 30. јуна 2004. године, на основу које су и поднете тендерске понуде. Он је истакао да купопродајна цена неће бити умањивана ако утврђена разлика у цени капитала Јубанке буде мања од 4 милиона евра.

Наглашавајући да је успешно обављена прва приватизација једне српске банке у државном власништву, Динкић је указао на то да је уговорена цена за 50 одсто већа од књиговодствене цене капитала Јубанке и истакао да је продаја наведене банке друга по величини инвестиција у Србији у поступку приватизације од 2001. године, само је Дуванска индустрија из Ниша (ДИН) продата по вишој цени.

Он је навео да је од 86 одсто капитала Јубанке, који је продат Алфа банци, 82,69 одсто у власништву државе, а 5,96 одсто у власништву Јубанке, док са преосталих 11,36 одсто акција Јубанке располаже 1.685 малих акционара.

Алфа банка се, према речима Динкића, обавезала на то да у наредне три године нико од 1.328 запослених у Јубанци неће бити отпуштен и да ће малим акционарима у року од 6 месеци понудити исте услове за откуп њихових акција.

Министар финансија је нагласио да је овогодишњи буџетски дефицит, планиран у износу од 20,5 милијарди динара, већ покривен захваљући пренетој буџетској резерви и новцу који ће у буџет бити уплаћен од продаје државног капитала у Јубанци.

Према његовој процени, у првом кварталу ове године директне иностране инвестиције у Србији биће вредне око 600 милиона долара, а до краја године очекује се од 1,5 милијарди до 2 милијарде долара.

Костопулос је напоменуо да је Алфа банка проценила да у Србији постоји велики потенцијал за привредни раст и успешно банкарско пословање и додао да је куповином Јубанке, која има 90 експозитура, Алфа банка значајно повећала своје присуство на тржишту југоисточне Европе.