Потписан уговор о кредиту за набавку 1.100 вагона

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић и директор ЈП „Железнице Србије“ Миланко Шаранчић потписали су данас са представницима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) уговор о кредиту, у вредности од 60 милиона евра, за набавку 1.100 вагона, за који је гаранције дала Влада Србије.

Динкић је на конференцији за новинаре навео да се ради о великом дану за српску железницу и најавио да ће ускоро бити потписан и уговор о кредиту са Европском инвестиционом банком (ЕИБ), у висини од 80 милиона долара, који ће бити утрошен за рехабилитацију и обнову пруге на Коридору 10.

Држава је одлучила да стане иза програма реструктурирања српске железнице, која ће убудуће играти све већу улогу и бити један од националних и економских приоритета Владе, нагласио је министар.

Он је додао да је, у буџету за ову годину, за инвестирање у железницу Влада наменила 172 милиона евра, уз напомену да ће још стићи 32 милиона евра кредита од Владе Шпаније за набавку локомотива.

Директор ЕБРД-а за Србију Драгица Пилиповић је, подсећајући на то да ова институција већ дуже времена ради на реструктурирању железнице у Србији, истакла да се овим кредитом помаже најбољи сегмент њиховог рада – робни саобраћај, који има исти квалитет као и у Европи.

Наш зајам условљен је разним параметрима реструктурирања. Мислим да смо те параметре одредили добро и да ћемо помоћи и буџет Србије и реструктурирање железнице, оценила је Пилиповић.

Шаранчић је указао на то да том јавном предузећу, поред 4.500 теретних вагона у саобраћају, недостаје још 2.000 вагона, а да ће се куповином 1.100 из овог кредита у наредних годину и по дана, као и реконструкцијом постојећих, приближити оптималном броју од 6.000.

Од 60 милиона евра, 1,5 милиона евра биће утрошено за набавку струга за обраду точкова вагона. Кредит ЕБРД-а, који је добијен на грејс период од четири године и са повољном каматном стопом од 4,5 одсто годишње, отплаћиваће се 15 година.