Потписан споразум Србије и Црне Горе о чланству у финансијским организацијама

Представници Србије и Црне Горе потписали су данас споразум о регулисању чланства у међународним финансијским организацијама и разграничењу финансијских права и обавеза. Споразум, који су потписали министри финансија Млађан Динкић и Игор Лукшић и гувернери централних банака Радован Јелашић и Лјубиша Крговић, предвиђа да Србија наследи чланство у Међународном монетарном фонду (ММФ), Светској банци, Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) и Развојној банци Савета Европе.

Црна Гора ће покренути поступак учлањења у наведене међународне финансијске организације, а док се то чланство не регулише њене обевезе редовно ће се сервисирати преко Народне банке Србије.

Спољни дуг Србије, укључујући и обавезе дужника са територије Косова, тренутно износи 8,8 милијарди долара, а Црне Горе 750 милиона евра. За учлањење у међународне финансијске организације Црна Гора ће морати да издвоји око 1,5 милиона евра.

Међудржавним споразумом, који треба да ратификују парламенти обе државе, прецизирано је да Црној Гори припадне 5,88 одсто од укупних девизних резерви и злата које је наследила Србија и Црна Гора у сукцесији бивше СФРЈ.

Према речима министра Динкића, Србија и Црна Гора ускоро треба да постигну договор о исплати пензија грађанима који су право на пензију стекли у једној од чланица бивше државне заједнице у којој тренутно не живе. Он је објаснио да је постигнут начелни договор да пензије исплаћује држава у којој је остварено право на пензију, али преко овлашћене банке, што би омогућило пензионерима да
исплате добијају у месту у коме живе.

Министар финансија Црне Горе Игор Лукшић изјавио је да се решење питања исплате старе девизне штедње мора постићи споразумом свих бивших чланица СФРЈ. Он је навео да би Србија и Црна Гора ускоро требало да реше и поделу физичке имовине државне заједнице, односно амбасада и конзулата.