Потписан Протокол о висини зарада у високом образовању – повећање плата за 31,3 одсто

Министар финансија Млађан Динкић и министар просвете и спорта Слободан Вуксановић, потписали су данас Протокол о висини плата запосленима у вишем и високом образовању за 2006. годину са представницима репрезентативних синдиката. Протокол су потписали председници Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић и синдиката ‘Независност’ Здравко Ковач, као и председник Одбора Синдиката образовања за више и високо образовање Војкан Јовановић.

Министар финансија Млађан Динкић је изјавио да ће улагање у просвету ове године бити један од приоритета Владе Србије и најавио знатно повећање плата просветним радницима.

Председници Синдиката су изразили задовољство понудом ресорних министарстава о цени рада за 2006. годину и истакли да у наредних неколико дана остаје да тај протокол верификује чланство та два синдиката.

Плате за наставнике у основним и средњим школама ове године биће повећане за 22,2 одсто, док ће за неквалификоване раднике у тим установама повећање износити 16,3 одсто. Што се тиче виших школа и факултета, предвиђено је повећање плата за 31,3 одсто, рекао је Динкић, после потписивања Протокола о утврдјивању динамике плата у вишем и високом образовању, који је парафирао и министар просвете и спорта Слободан Вуксановић.

„За наставнике и професоре у основним и средњим школама предвиђен је додатми раст у коефицијентима у септембру и новембру“, истакао је Динкић и објаснио да ће се коефицијенти повећати за 6.1 одсто, односно четири одсто у септембру и два у новембру. Према његовим речима, предвиђено је мање повећање у јуну и два већа у септембру и новембру.

„На Универзитету имамо само повећање цене рада без повећања распона у коефицијентима, и запослени на факултетима и вишим школама имаће осетније повећање у јуну“, навео је он.

Министар Динкић је најавио нов систем финансирања основних и средњих школа од маја кроз директно уплаћивање плата на рачун запослених, а не школи, чиме ће се како је објаснио избећи могуће манипулације.

Он је додао да ће у материјално опремање школа и факултета бити уложено најмање 50 милиона евра. „Ове године купићемо 30.000 компјутера за школе, да свака школа има један компјутер по ученику у компјутерским учионицама“, рекао је он. Такође је планирано опремање зборница, набавка школских табли и клупа које су старије од пет година, као и реновирање фискултурних сала, а предвиђена су и додатна материјална улагања на факултетима техничких и природних наука.