Потписан протокол о регулисању узајамних дугова Русије и СЦГ

Протокол о договору министара финансија Русије, Србије и Црне Горе Алексеја Кудрина, Млађана Динкића и Игора Лукшића о пребијању међусобних финансијских обавеза из времена Југославије и Совјетског Савеза и проширивању даље пословне сарадње потписан је данас у Москви.

Реч је о клириншком дугу бившој Југославији у износу од 306,8 милиона долара и дугу Нафтне индустрије Србије за испоруке руског гаса у периоду од 1994. до 2000. године у износу од 243,3 милиона америчких долара.

Протокол, који су потписали Сергеј Колотухин у име Министарства финансија Русије, Млађан Динкић у име Министарства финансија Владе Републике Србије и Идриз Ћетковић, представник Централне банке Црне Горе у име министра Игора Лукшића, биће основа споразума који до јесени треба да потпишу Влада Руске Федерације и Савет министара Србије и Црне Горе.

Министарски договор и посебан договор Динкића са председником компаније Гаспром Алексејем Милером предвиђа да ће Русија из свог дуга бившој Југославији, са 288,8 милиона долара колико припада Србији, подмирити већи део дуговања НИС-а (188,8 милиона) и са 100 милиона долара извршити реконструкцију хидролектране „Ђердап“ и изградити акцелераторску станицу у Институту у Винчи, док ће остатак дуговања НИС-а од 55 милиона долара бити репрограмиран на осам година.

Динкић је оценио да је овим документом „подвучена црта“ међусобних потраживања Руске Федерације и Србије и Црне Горе и отклоњена препрека за развој дугорочне сарадње и реализацију заједничких економских пројеката.

Договор са Гаспромом предвиђа окончање уговора о испорукама руског гаса „на кратке стазе“ и прелазак на дугорочно и стабилно снабдевање Србије гасом, укључујући и повећање овогодишњих испорука на више од две милијарде кубних метара гаса, што је око 200 милиона кубика више него прошле године, преноси агенција Тањуг.

Овај документ предвиђа и дугорочну сарадњу Гаспрома и НИС-а, укључујући и инвестиције руске компаније у изградњу подземног складишта за гас у Банатском Двору, Војводини и гасоводне мреже у Србији (Ниш-Димитровград, Ниш-Лесковац и Лесковац-Приштина).