Потписан финансијски уговор „Унапређење објеката правосудних органа Б” између Републике Србије и Европске инвестиционе банке

Министар финансија Душан Вујовић и потпредседник Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Дарио Сканапијеко потписали су данас финансијски уговор „Унапређење објеката правосудних органа Б” између Републике Србије и Европске инвестиционе банке у износу од 26.000.000 евра.

Пројекат унапређења објеката правосудних органа представља интегрални део реформе судства у Републици Србији и важан корак у процесу европских интеграција. Као саставни део Националне стратегије за реформу правосуђа, пројекат има за циљ унапређење правде у Републици Србији кроз изградњу, реконструкцију и реновирање објеката које користе правосудни органи и повезаних објеката инфраструктуре.

Пројектом је обухваћен програм инвестиција одређен од стране Министарства правде у периоду од 2011-2018. године и односи се на 22 потпројекта опремања, реконструкције и изградње објеката правосудних органа Републике Србије, од којих се три кључна потпројекта финансирају из кредита Европске инвестиционе банке.

Финансијским уговором „Унапређење објеката правосудних органа Б” је Републици Србији одобрен износ од 26.000.000 евра, са периодом отплате од 25 година, у који је укључен период почека у трајању од 5 година и могућношћу избора фиксне или варијабилне каматне стопе приликом сваког повлачења транше кредита.

„Унапређење објеката правосудних органа Б” је други финансијски уговор у оквиру пројекта унапређења објеката правосудних органа између Републике Србије и Европске инвестиционе банке. Први уговор закључен је 20. октобра 2011. године у Београду и 25. октобра 2011. године у Луксембургу на износ од 15.000.000 евра. Средства прве кредитне линије била су опредељена за реконструкцију објекта у Катанићевој улици у Београду, која је успешно завршена, омогућивши да се у адаптирани објекат уселе правосудни органи према плану, али и привремено сместе неки од расељених судова из Палате правде, како би започела и реконструкција ове зграде.