Постојећи пензиони систем неодржив

У Србији тренутно један запослени финансира једног пензионера, а свега око 18,2 одсто садашњих пензионера имало је пуни радни век пре одласка у пензију. Државни секретар у Министарству финансија Слободан Илић каже да је због тога постојећи пензиони систем у Србији неодржив и да без одлагања захтева реформе које ће резултирати стварањем одрживог система.

На панел дискусији на тему „Сектор осигурања и пензиони систем Србије“,
Илић је поручио да свака реформа пензионог система захтева да се промени однос између запослених и пензионера и додао да је због тога приоритет државе повећање запослености у земљи. Он је рекао да пензионерима треба обезбедити додатне приходе за старост, за шта су неопходне промене у понашању људи, који би на време требало да почну да штеде за „старе дане“.

Илић је казао да је држава стога последњих десетак година створила услове за рад модерних финансијских институција, као што су добровољни пензиони фондови и осигуравајуће компаније. Он је додао да се из буџета сваке године све више дотација издваја за покривање дефицита у Фонду пензијско-инвалидског осигурања и додао да је тај притисак неодржив на буџет.