Постигнут договор око регулисања дужничко-поверилачких односа између Русије и Србије

„За последњих десет дана, током којих су делегације Владе Републике Србије боравиле у званичним посетама Шведској, Јапану, Кини и Русији, регулисано је милијарду долара потраживања“, изјавио је министар за финансије и економију Божидар Ђелић по повратку у Београд и истакао да је током посете Москви која је била последња на овом путовању постигнут договор о оквиру за регулисање клириншког дуга бившег СССР-а републикама бивше СФРЈ, као и дуга НИС-а руском Газпрому.

Поред тога, најважнији резултат посета овим земљама је и отпис 70 милиона долара дуга Нафтне индустрије Србије (НИС) кинеском „Синохему“. Министар Ђелић је нагласио да преостали износ дуга НИС-а неће оптерећивати грађане као пореске обвезнике, јер је регулисање тих потраживања искључиво ствар Нафтне индустрије Србије. Он је додао да договор који је постигнут по питању дуга НИС-а према „Синохему“ отвара могућност и за регулисање остатка дуговања која Србија има према Кини у износу од око 200 милиона долара.

Ђелић је подсетио на то да преговори са Русијом о регулисању међусобних дужничко-поверилачких односа трају већ три године, а да су интезивирани у марту ове године, када је Руска Федерација парафирала мултилатерални споразум о висини и расподели клириншког дуга бившег СССР-а према републикама бивше СФРЈ у укупном износу од 1.290.000.000 клириншких долара, при чему од те суме Србији и Црној Гори припада 38 одсто, или 491 милион клириншких долара.

После дефинисања почетних оквира, вођени су преговори око курса који треба да омогући прелазак са клириншких долара на праве, америчке доларе. Првобитни курс од 0,5 реалних долара за један клириншки долар, што је предложила руска страна, повећан је на 0,625 реалних долара за један клириншки, рекао је министар Ђелић и објаснио да тај уступак Русије износи 163 милиона долара за укупну суму, односно 62 милиона долара за део који припада Србији и Црној Гори.

Према његовим речима, договором о курсу, сума од 491 милион клириншких долара претворена је у укупно 306,7 милиона реалних долара, од чега Црној Гори припада 18, а Србији 288,7 милиона долара.

Ђелић је навео да је од укупно три могућности за регулисање овог дуга, наша делегација прихватила најбоље решење, а то је да сума од 288,7 милиона долара буде искоришћена за два кључна национална пројекта у Србији -ревитализацију Термоелектране „Ђердап“ у износу од 100,6 милиона америчких долара, и за покривање дуга НИС-а према највећем светском произвођачу гаса – руском „Газпрому“, за који је утврђено да закључно са 31. јулом ове године износи 248 милиона америчких долара.

„Термоелектрана Ђердап од 1972. године није била реално ревитализована или ремонтована. Захваљујући овом аранжману, наредне године ће започети највећа капитална инвестиција у нашој земљи у последњих 30 година, чија ће реализација трајати наредних шест година“, истакао је министар финансија и додао да ће то резултирати продужетком техничке валидности ове термоелектране за 40 година, али и успостављањем стабилног извора електричне енергије за грађане Србије.

Ђелић је додао да се на овај начин отвара могућност да наша предузећа имају обезбеђен посао током наредних шест година, јер ће руско предузеће „Енергомаш експорт“, које је победило на међународном тендеру за ревитализацију Ђердапа, у том послу ангажовати бројна домаћа предузећа, као што су „Термоелектра“, „Север“ из Суботице, МИН, „Гоша“, „Лола систем“, „Прва петолетка“, Институт ИМС, „Антикор“, Лола институт, Институт Никола Тесла и друга, чије ће се упошљавање позитивно одразити на економију целе земље.

Министар финансија је рекао да је за остатак нашег потраживања обезбеђено 203 милиона долара за покривање дуга који НИС има према „Газпрому“ и објаснио да ће бити подмирено четири петине постојећег великог дуга НИС-а који је настао у периоду од 1994. до 2000. године, док ће једна петина, у износу од 46,4 милиона долара, руској страни бити измирена кроз извоз добара и услуга из Србије на руско тржиште, али и на трећа тржишта. Он је додао да је „Газпром“, у том контексту, најавио могућност да грађевинари из Србије и Црне Горе буду укључени у изградњу објеката овог руског гиганта у Турској.

Захваљујући оваквом аранжману, гасна линија у НИС-у моћи ће да се ревитализује, а сам НИС уђе у процес реструктурирања, при чему постоји и могућност за потписивање дугорочног уговора којим би „Газпром“ снабдевао Србију гасом. На тај начин би била постигнута већа сигурност и стабилност у снабдевању гасом, али и ниже цене за грађане.

Ђелић је рекао ће овај почетни оквир за регулисање међусобних дужничко-поверилачких односа бити дорађен и парафиран у владама Србије, Црне Горе и Русије, после чега би до краја ове године требало да уследи потписивање споразума у Москви, а потом и његова ратификација у Скупштини СЦГ и Руској Думи.

„Ово су били изузетно тешки преговори. Ниједна страна није постигла максимум у њима, али је пронађено добро решење и за Русију и за Србију“, рекао је Ђелић и нагласио да је принцип да српска и руска страна преговарају без икаквих посредника у потпуности испоштован.