Пореске олакшице за запошљавање старијих од 45 година

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић најавио је доношење закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, који би требало да поспеши запошљавање оних који су током транзиције изгубили посао. Динкић је у разговору са директором, главним уредником и новинарима „Политике“ говорио о заокружењу пореских закона, сузбијању сиве економије и другим економским темама.

Министарство финансија припремило је закон пре неколико дана, а његово разматарање на седници Владе Србије очекује се 10. јуна. Према његовим речима, ово предложено законско решење предвиђа да предузећа која запосле особе старије од 45 година имају посебне пореске олакшице, између 30 и 60 одсто. Разматра се и могућност да се сличне олакшице уведу и за запошљавање приправника, односно да стопа доприноса за њихово запошљавање буде нижа у прве две године.

Према Динкићевим речима, ако послодавац запосли некога са евиденције бироа рада, а има 45 година, платиће 30 одсто мање укупне доприносе него они који се запошљавају у осталим случајевима, а ако има више од 50 година платиће 60 процената мањи допринос. У предложеним решењима предвиђа се и укидање минималне основице за плаћање доприноса.

У неким гранама, као што су текстилна, индустрија коже и обуће, дрвопрерађивачка и индустрија намештаја, плаћа се допринос на знатно веће основице него што су бруто плате које се исплаћују. Исто важи и за неке самосталне делатности. Укида се спектар обавезних, минималних основица и уводи јединствена стопа у износу од 40 одсто од бруто плате.

То значи да ће ове гране, како је истакао министар, имати смањење плаћања стопе доприноса за више од 40 процената, а неке за више од 50 процената, док би у просеку цела привреда, ако се укључи и укидање пореза на фонд зарада од 3,5 одсто који се плаћа на бруто плату, имала за око трећину мање оптерећење.

На питање шта очекује у случају „шећерне афере“, Динкић је одговорио да су за актуелну Владу сви исти пред прописима и додао да ако је неко прекршио било који закон мораће да одговара, материјално или кривично у зависности од тежине прекршаја. У случају „МК комерца“ , чињеница је, како каже Динкић, да је било неправилности у пословању.

Упитан за наплату екстрапрофита од „Мобтела”, која се очекује за десетак дана, Динкић је одговорио да постоји неколико опција – да сам „Мобтел” плати порез, да се крене у принудну наплату, која неће бити извршена за десет дана већ ће тада почети или репрограмирање дуга у складу са законом. Што се тиче власничког удела у „Мобтелу”, министар је рекао да је интерресорна група скоро завршила тај посао и да ће ускоро закључак проследити Влади Србије.