Пореска утаја као национални спорт

Божидар Дјелић у Вршцу најавио појачане мере у борби против утаје пореза, сиве економије и пакет реформи пореског система.
Трећна пореза је у сивој економији, а ми ћемо се задовољити да наплатимо половину скривене суме, јер је пореска утаја постала наш национални спорт, рекао је Бозидар Дјелић, републички министар финансија и економије, приликом прошлонедељне посете Вршцу у оквиру кампање „Порез је први корак. Све зависи од вас“.

Дјелић је истакао да Министарство финансија тежи да да још више подстицаја онима који желе да раде по закону и преко рачуна, а упоредо да јаким казнама и повећањем ризика у бављењу пореском утајом стопира све незаконите радње. Он је напоменуо да после законског регулисања промета нафте и цигарета, на ред долази друга акцизна роба – кафа, алкохол, као и да ће се до краја године Министарство позабавити бувљацима и фискалном касом. Медју бројним проблемима министар је навео и „рад на црно“ преко омладинских задруга.

Након замерке вршачких привредника на контролу финансијске полиције и Миодрага Бабића, председника Концерна „Хемофарм“, на ригорозне казне због запошљавања младих радника преко сервиса, наводећи као пример вршачку ТВ „Банат“ којој је због неправилности одредјена казна у износу од 4,5 милиона динара, министар Дјелић је рекао.
– Све је било овде превише перфектно у последњих седам година, па је зато дошла контрола. Држава није ту да прети и убира харач и Вршац ни по чему није био изузет, а превише је омладинских задруга са радницима од 40 до 50 година. Омладинске задруге су данас један од најраспрострањенијих начина за пореску утају. Укинућемо сервисе или ћемо их натерати да раде како треба, јер не може радник од 50 година да буде без дана радног стажа. Око 50 посто пореза код нас, данас улази принудном наплатом, док је тај проценат у западним земљама од 2 до 5 одсто. Ако изостане половина пореза, изостаће половина пензија, плата за здравство. Ми цемо подржати рад финансијске полиције, али само ако је то по закону, док ће свако некоректно понашање бити кажњено

Дјелић је наговестио мере реформе пореског система, који треба да постане најподстицајнији у окрузењу.

– Ми ћемо 11. јула предочити главне обрисе промена у нашем пореском систему, који ће након тога бити најподстицајнији и најатрактвинији у југоисточној Европи. Озбиљно се размишља о даљем смањењу стопе пореза на добит предузеца, која је данас са 20 посто најмања у Европи, сем у Бугарској, јер мислимо да је добар моменат да се „пружи рука“ фирмама које желе да улажу новац у инвестиције и запосљавање. Размишљамо о јачању пореских кредита, могућности одбијања дела инвестиција и износа утрошених за нова радна места, као и другим погодностима за развој нове технологије.