Подстицај инвестицијама и запошљавању нових радника

У оквиру кампање „Порез је први корак – све зависи од вас“ српски министар финансија Божидар Дјелић је до сада посетио осам градова у Србији. Према речима министра Дјелића, Србија тренутно има једну од најнижих стопа пореза на добит предузећа, а она ће, у оквиру реформи, од идуће године бити смањена са 20 на 15 одсто.

– Ово је моменат када наша предузећа треба да максимални износ уложе у основна средства за инвестирање. Зато ова мера неће бити изолована, она ће бити праћена мерама за подстицај инвестирања и запошљавања и то су два кључна проблема која ми данас имамо у моменту транзиције. Даћемо јаче пореске подстицаје за инвестиције у основна средства и запошљавање нових радника.

Дјлић наглашава да је у завршној фази и новог Закона о пореској администрацији чији је циљ сузбијање сиве економије. Тај закон предвидја веће казне за утају пореза, чиме ће, како је истакао Дјелић, доћи до раслојавања оних који желе да раде по закону и оних који то неће. Такође ће се, у следећих 18 месеци, извршити и дубинска реформа пореског поступка и пореске администрације

– Од јануара следеће године укида се ЗОП и прелазимо на тржишну привреду, где неће бити административне превентивне контроле, а инфраструктура ЗОП-а прелази у пореску управу, објаснио
је Дјелић.

– Излазимо из периода хаоса у којем су неки имали привилегован положај и наши грађани су тражили да они на неки начин буду санкционисани. Закон о екстрапрофиту је, нажалост, један од ретких који је дао резултате, али једном треба и на њега ставити тачку – каже Ђелић.

Ако би важио и даље, сматра Ђелић, инвеститори би се плашили ризика да се, мимо редовног пореског поступка, појави неко ново потраживање државе.

– То нам не треба. Влада је сагласна у ставу да свако ко има новац не може бити аутоматски сумњив. Огромна већина наших предузетника је на поштен начин дошла до новца. Они не треба да брину да ће се накнадно испитивати порекло њихове имовине уколико тај новац инвестирају у куповину предузећа или неки нови бизнис – поручује министар финансија.

Министар финансија Ђелић најављује да „долази време битке против пореске утаје“. – Није идеја да пореска управа куца на врата сваког ко је предузетник у овој земљи. То би била полицијска држава, а ми ћемо законом о пореској администрацији омогућити да ова служба може да упореди имовину и начин живота пореског обвезника и оно што је он пријавио пореској служби у виду легалних прихода разних врста. Ако дође до великог раскорака, пореска администрација почиње да делује – каже Ђелић, наглашавајући да ће овим законом бити обухваћени сви они на које се није односио Закон о екстрапрофиту, који је базиран на увиду у званичну документацију, „односно они који не могу да објасне како су дошли до новца“.

„Око тог принципа у Влади нема раздора“, каже Ђелић. Он наглашава да ће од сада постојати и оруђе и закони да људи пријављују све што зараде, „али не треба очекивати да одједном крене провера свих људи који нешто раде у овој земљи“. – То нити је нужно, нити правично јер знамо из ког система долазимо – додаје Ђелић.