Подржан ребаланс буџета

Одбор Скупштине Србије за финансије подржао је предлог ребаланса овогодишњег републичког буџета, који треба да буде увећан за више од 57 милијарди динара. Ребаланс је условљен новим устројством земље и треба да омогући несметано функционисање свих органа државне заједнице, а пре свега војске и дипломатије, рекао је министар финансија Божидар Ђелић. Укупан буџет у овој години износиће 318,7 милијарди динара од чега ће 280 милијарди бити намењено Србији и Војводини, а 38,7 милијарди динара биће намењено финансирању државне заједнице Србија и Црна Гора, објаснио је Ђелић.

Првобитно планирани буџетски дефицит задржаће се на истом нивоу од 46,9 милијарди динара и требало би да се подмири страним донацијама од 14,9 милијарди дин., међународним кредитима од 12,7 милијарди дин., приватизацијом око 12 милијарди, а остало путем домаћег задужења. Државна заједница више неће имати своје изворне финансије и биће финансирана путем котизација које ће давати свака од чланица у укупном износу од 41 милијарде динара, од чега ће Србија издвајати 93,3 одсто, а Црна Гора 6,7 одсто.

Према речима министра Ђелића, ребаланс буџета условљен је и погоршаном међународном економском ситуацијом, нижим кретањима привредног раста и мањим приливом страних инвестиција. Ђелић је истакао да ће ово бити буџет континуитета, без већих промена по ставкама, али уз обазривију потрошњу.

Ђелић је објаснио да ће се сви приходи сливати у српску касу, јер ће од априла са савезног на републички ниво бити пренете акцизе, порези, таксе, царине, накнаде за прелете… Министар Ђелић је најавио корекцију административних такси и повећање акциза на нафтне деривате, али без повећања малопродајних цена горива.