Почели радови на изградњи нових четвороседних жичара на Копаонику

Министри у Влади Републике Србије – финансија Млађан Динкић, за капиталне инвестиције Велимир Илић и трговине, туризма и услуга Бојан Димитријевић означили су данас на Копаонику почетак радова на изградњи нових четвороседних жичара „Дубока 1“ и „Дубока 2“, за чију је изградњу из средстава Националног инвестиционог плана издвојено приближно четири милиона евра.

Нове жичаре, укупне вредности 7,8 милиона евра, биће завршене и пуштене у рад крајем децембра ове године.
Капацитет жичара по завршетку прве фазе радова биће 1.800 скијаша на час, а на крају друге фазе 2.400 скијаша на час, док ће њихова брзина бити пет метара у секунди. Произвођач опреме је аустријска компанија „Допелмајер“, која је обезбедила и петогодишњи кредит за опрему.

Динкић је најавио да ће ускоро бити расписан међународни тендер за изградњу новог велнес-хотела на месту старог хотела „Бачиште“ на Копаонику, као и да ће до почетка зимске сезоне бити очишћено скијалиште „Крчмар“ од НАТО бомби, чиме ће туристички центар на Копаонику проширити могућности пријема туриста.

Министар финансија је објаснио да је новоформирано јавно предузеће „Скијалишта Србије“ преузело сва скијалишта у земљи, тако да ће приходи њиховог пословања ићи у буџет, а затим ће бити реинвестирани у нове ски-центре.

Према његовим речима, до краја године биће приватизовани сви “Генексови” хотели на Копаонику, а за Стару планину ће бити урађен мастер-план њеног развоја.