Плате запослених у јавном сектору биће повећане између 5 и 7 одсто

Плате појединих категорија запослених у јавном сектору биће повећане између 5 и 7 одсто, а пензионери могу за коју недељу да рачунају на једнократну помоћ у висини од 5.000 до 6000 динара, а од 1. јануара и на повећање пензија.

Наставницима и учитељима плате ће трајно бити повећане између пет и седам одсто, лекарима и медицинском особљу пет одсто, колико ће плате бити повећане и запосленима у култури, у војсци, полицији и институцијама социјалне заштите.
Са запосленима у правосуђу у наредним данима биће договорено да ли ће добити трајно повећање као и остале категорије запослених или ће добити једнократне исплате.

Министар финансија Душан Вујовић је на конференцији у Влади Србије, истакао да је влада постигла запажене резултате што је довело до тога да Међународни монетарни фонд, супротно уобичајеној пракси – попусти, и дозволи повећање примања док траје програм.

„Мени је ово десети програм Фонда по свету и ретко где се дешавало да ММФ призна напредак и да дозволи да се бољи фискални резултат, односно приходи поделе грађанима. То је неуобичајен приступ, а ми смо већ у оквирима структурног смањења, већ смо на 3,89 одсто од планираних четири одсто“, рекао је Вујовић и подвукао да смо скоро тамо где би требало да будемо у децембру 2017. када се програм са ММФ завршава.

Фискални резултати, како је рекао, надмашују очекивање, а то је, приметио је, најважније.

„Циљ програма који смо закључили са ММФ је да се 2018. године вратимо, не само на претходне плате, него да имамо одрживи и инклузивни раст, који ће се одразити позитивно на све“, рекао је Вујовић

И наша стопа раста је, наводи министар, у порасту, а и прогнозе се мењају на више. Само ове године је, подсећа, ММФ са 1,75 одсто, подигао прогнозу раста на 1,8 одсто па на 2,5 одсто.

„Ми очекујемо да ће раст БДП-а бити 2,7, 2,8 одсто“, рекао је он додајући да у наредним годинама очекује раст од најмање три одсто.