Писма саучешћа поводом убиства премијера Ђинђића

У Министарство финансија и економије пристижу бројна писма саучешћа поводом убиства председника Владе Републике Србије, доктора Зорана Ђинђића. Светски политички и економски лидери изражавају револт поводом овог несрећног догађаја и дубоко саосећање са Владом и народом Србије.

Министру финансија и економије господину Божидару Ђелићу писма саучешћа су упутили, између осталих, и:

Пиетро Веглио, извршни директор Светске банке:
«Дубоко смо шокирани и ожалошћени због
трагичне смрти премијера Ђинђића, јуче у Београду. Молим Вас примите наше дубоко саучешће и искрено га пренесите његовој породици, колегама и блиским пријатељима из Владе Републике Србије. Веома ће недостајати у овој канцеларији међу пријатељима демократије у Србији и широм света. Премијер Ђинђић је био прави водја са великом визијом и огромном енергијом. Од својих студентских дана упорно је тежио сну развијања демократске, модерне и напредне Србије, упркос великим изазовима и јасним ризицима. Демократске промене од октобра 2000. године и импресиван напредак у економским и институционалним реформама за време две претходне године, не би биле могуће без његовог вођства и енергије. Са неповратним одласком премијера Ђинђића, политичке снаге демократског фронта морају се реинтегрисати како би одржали полет у реформама и завршили развој модерног тржишта и демократских институција. Ми смо приправни да вам помогнемо у напору да остварите његов сан да Србија постане модерна. У овом тешком тренутку туге, наше мисли и молитве су са породицом, пријатељима премијера Ђинђића и народом Србије.»

Джејмс Д. Волфенсон, председник Светске банке:
«Пишем Вам са неизмерном тугом да бих изразио саучешће поводом атентата на премијера Зорана Ђинђића, данас у Београду. Искрено сам шокиран овим актом насиља. Премијер Ђинђић је био човек изузетне визије чији ће се неуморни напори и подршка демократским тржишним реформама дуго памтити.
Уверавам Вас да, упркос овој ужасној трагедији, Светска банка чврсто верује у партнерство са Србијом и Црном Гором. Као што знате, ми смо били импресионирани руководством и снагом програма реформи у Србији. Надамо се да ћемо током наредних неколико месеци бити у могућности да реализујемо нову финансијску подршку за програме у области социјалне политике, здравства, финансијског сектора и приватизације у Србији, а већ припремамо
програме за даљу подршку у бројним другим областима.
Саосећамо се са породицом премијера Ђинђића и народом Србије.»

Анн Меттлер, директор Светског економског форума за Европу:
«Са дубоким жаљењем сазнала сам за трагичну смрт премијера Зорана Ђинђића. У име особља Светског економског форума, желим да изразим наше дубоко саучешће. Председник Владе Републике Србије, Ђинђић био је не само главна покретачка снага за будућност Србије и Црне Горе, већ и драги и блиски пријатељ Светског економског форума. У овом тешком тренутку за вас који сте му били најближи, желим да потврдим нашу пуну подршку визији СЦГ коју делите, као и подршку онима који раде за будућност демократије, мира и прогреса у вашој земљи. Молим Вас и да пренесете наше најдубље саучешће породици премијера Ђинђића, његовим пријатељима и сарадницима. Наше мисли су са вама у овим тешким тренуцима.»

Јацоб Стотт, председник одељења за централну и источну Европу, Блиски исток и Африку «Ј.П. Морган плц»:
«Са великом тугом, примите саучешће од ЈПМорган поводом смрти Вашег цењеног премијера, Зорана Ђинђића. Заједно са Вама тугујемо над српским губитком и срамним и безумним насиљем, које је постало тако нормално у данашњем свету. Ако мислите да би ЈПМорган могао да Вам буде од помоћи у одржавању стабилности, молим Вас нам се обратите. У данима који предстоје, желимо Вам мир и придружујемо Вам се у реализацији завештања премијера у борби за слободу, демократију и даљем напретку.»

Пословодство РТБ Бор и Боривоје Стојадиновић, в.д. генералног директора РТБ Бор:
«Са запрепашћењем смо примили вест о трагичној смрти премијера др Зорана Ђинђића. Пуцњима у председника Владе Републике Србије, пуцано је у читаву демократску и реформску Србију, па тиме и на Рударско-топионичарски басен Бор. Утолико пре што је др Ђинђић дао свој неизмерни допринос започетом програму реструктурирања
и консолидације Басена Бор. Изражавамо наду да овим неће бити заустављене привредне реформе, чији је стратег био управо премијер. Смрт др Зорана Ђинђића представља ненадокнадив губитак за његову породицу, за Владу Републике Србије, Републику Србију, нову државну заједницу Србија и Црна Гора. Најоштрије осуђујемо мучки терористички чин чија је жртва др Зоран Ђинђић. Посебно изражавамо најискреније и најдубље саучешће породици премијера Ђинђића, која је највише погођена убиством сина, супруга и оца.»

Алан Аптер, Директор, Морган Станлеy & Цо. Лимитед:
«Желели бисмо да Вам изразимо саучешће поводом трагичне смрти Вашег премијера Зорана Ђинђића. Србија је преживела велики губитак и ми делимо ваш бол. У овом тешком тренутку, желимо да вас уверимо у наш наставак добрих односа са Србијом. Верујемо да ће овај трагичан догађај само појачати одлучност српске владе да настави процес реформи и уверени смо да ова трагедија неће ослабити интерес иностраних инвеститора за српско тржиште. Молим Вас, примите наше најдубље саучешће.»

Скупштина општине Мионица:
«Житељи општине Мионица ужаснути су мучким убиством председника Владе Србије др Зорана Ђинђића, највећег борца за демократију и повратак Србије у нормалан живот европских народа. Мионичани ће трајно чувати успомену на све тренутке протекле деценије у којима је др Ђинђић више пута својим доласцима у Мионицу будио наду, веру и храброст у боље дане и крај диктаторског режима, који нас је гурао у ратове и изолацију.»

Гене Wард, УСАИД Канцеларија за демократију и управу:
«Вест о убиству је тако тужна, Вама и министарству изражавам дубоко саучешће. Надам се да ћете Ви и Ваша земља наставити борбу за демократију. Знајте да ће на крају истина превагнути, и да мафија никада неће владати вашом дивном земљом без обзира колико се трудили да заплаше Вас и храбар народ Србије.»

Владимир Јањић, генерални директор ПКВ А.Д. Врање:
«Дубоко ме је шокирала и потресла вест о убиству и смрти премијера Владе Србије, господина др. Зорана Ђинђића. Сматрам да је овај страшан чин нанео велики губитак нашој земљи и демократском свету и вратио Србију неколико корака уназад. У име својих сарадника и радника Памучног комбината Врање, упућујем искрено саучешће породици господина Зорана Ђинђића, његовим сарадницима и пријатељима. Верујем, да ће демократске снаге Србије успети да изађу из кризе у којој смо доведени овим неразумним чином, а у име својих
сарадника и своје лично, обећавам пуну подршку Влади Републике Србије.»

Герард Неел, директор одељења за економију и јавну управу, СОФРЕЦО:
«Били смо дубоко потрешени када смо сазнали јуче поподне за наслилну смрт премијера Србије. Верујте да наш тим дели са Вама емоције и патњу због овог бруталног догађаја. Знамо колико је значајна улога развоја система финансијске контроле и интерне организације по инструкцијама европске агенције за развој, будите уверени да ћемо у садашњим околностима уложити што је могуће више енергије у реализацију пројекта. Желимо да Вам изразимо, господине Министре, високо уважавање и нашу приврженост.»

ИРИ Јамес Фисфис, директор програма за Србију:
У име београдске канцеларије Међународног републиканског института ИРИ желим да Вам изразим наше искрено саучешће поводом трагичне смрти премијера Зорана Ђинђића.
Верујемо да ћете наставити спровођење реформи неопходних за демократизацију Србије и тиме створити сигурну будућност свих њених грађана.
Многе нежељене тешкоће су пред Вама у наредним недељама. Можда ће Вам наша помоћ бити потребна више него икад. Стојимо Вам на располагању и учинићемо све што је у нашој моћи да помогнемо Ваше напоре у даљем напредовању реформи значајних
за Србију.
Још једном, најискреније саучешће поводом великог губитка за Србију.

СО НОВИ ПАЗАР, Васвија Гусинац, председник:
Дубоко нас је потресло свирепо убиство председника Владе др Зорана Ђинђића, јер је то ненакнадив губитак за његову породицу, нашу државу, као и цели демократски свет.
У име грађана Новог Пазара и у своје лично име, примите изразе наискренијег саучешћа.
За нас остаје нада да трагична смрт др Зорана Ђинђића неће осујетити реформски курс који је започео заједно са Вама и да ћете имати у Вашем тиму и свим институцијама система широку подршку да наша земља настави са неопходним променама, како би што пре постала пуноправни члан европских институција и заузме место које јој припада као део демократског развијеног света.

НДИ, Пол Роланд, директор програма за Србију:
У име Националног демократског института желим да Вам изразим најдубље саучешће поводом трагичне смрти Зорана Ђинђића. Нјегова смрт је велики губитак за све грађане Србије и многе људе широм света.
Др Ђинђић је био ватрени заговорник демократских промена у Србији. Нјегови огромни напори који су водили ка демократској револуцији и свргавању Милошевићевог режима 2000. године ће остати забележени у историји и запамћени од стране свих људи који се широм света боре за слободу.
Нјегова смрт је огроман губитак за све нас.
Иако ова трагедија представља тежак тренутак у процесу транзиције, сигурни смо да ћете Ви наставити да радите у правцу остварења заједничке визије коју сте делили са премијером Ђинђићем. То је визија Србије као слободног и развијеног друштва са снажним демократским институцијама.
Наш институт сарађује како са демократским институцијама тако и са појединцима као што сте Ви. Те институције су значајно оснажене током последње две и по године захваљујући напорима премијера Ђинђића и осталих сарадника. Значај ових промена тешко може бити умањен.
Наредних неколико недеља представља испит за младу демократију у Србији. Знамо да ће хиљаде људи који су део реформског покрета у Србији заједно са Вама радити у циљу одржања стабилности у земљи.
Више него икад НДИ је ту да Вас подржи у овим тешким временима.

Рекорд, генерални директор В.Маринковић:
Вест о трагичној смрти премијера Србије др. Зорана Ђинђића болно је одјекнула међу запосленима у „Рекорд“-у. Поводом овог трагичног догађаја у име радника и руководства фабрике примите наше најискреније саучешће. Радници и
руководство „Рекорд“-а подржавају мере које предузимају државни органи и спремни смо да својим радом и активностима допринесемо што бржем санирању стања у којем су се нашли држава и грађани Србије након овог безумног чина.
Уверени смо да ће Влада Републике Србије и државни органи предузети све како би се виновници овог злочина пронашли и извели пред лице правде.
Руководство и радници „Рекорд“-а спремни су да и убудуће дају пун допринос спровођењу економских реформи у земљи и даљем процесу демократизације као грађани Србије.

Судхир Махесхwаи, финансијски дирекор, ЛНМ Холдингс Н.В:
»Моје колеге и ја смо чули са великом тугом за брутално убиство Вашег уваженог премијера господина З.Ђинђића. Дубоко смо шокирани овим недопустивим нападом на процес демократизације и владавину права у Вашој земљи. Стога, желимо да изразимо најдубље саучешће Вама, српској влади, породици господина Ђинђића, пријатељима и српском народу. Господин Ђинђић је био добро познат по својој храбрости и ентузијазму да уведе демократију, стабилност, слободу и просперитет у региону за српски народ. Господин Ђинђић је био реформатор и истински је веровао у приватизацију и пут ка европској заједници. Дирнути овим страшним нападом, желимо да потврдимо нашу жељу да помогнемо Србији на свом путу ка демократији и тржишној економији као и наше даље интересовање за приватизацију српске фабрике челике »Сартид«. Искрено верујемо да можемо помоћи Србији да настави у напору грађења реформских процеса.«

Јеан-Цлауде Кунз, председник ЦЕМА Региона, Пхилип Моррис:
»Ми у Пхилип Моррис Интернатионал жалимо за српским губитком и наше мисли су са Вама и Вашим народом у овом тренутку. За време наших последњих сусрета имали смо могућност да понудимо нашу подршку програму реформи у Вашој земљи, који је предводио премијер Ђинђић. У овим трагичним моментима, желели бисмо да поновимо нашу подршку Вашој чврстој намери да одржите пут реформи, и ми као и Ви препознајемо да је то најбољи начин да се оствари завештање премијера.«

Симеон Тсомокос, СГТ:
«Желим да изразим своје најдубље саучешће поводом трагичне смрти премијера Зорана Ђинђића, проузроковане јучерашњим кукавичким актом насиља који је за сваку осуду.
Искрено верујем да ћете Ви и други чланови кабинета премијера Ђинђића, наставити да се држите принципа за које се он залагао и водити Србију у будућност коју заслужује – будућност политичке стабилности и економског просперитета.»

Роберто Никастро, заменик директора „Уницредито Италиано“:
„Ужасне вести из Београда примили смо са неверицом и запрепашћењем. У историји, често, велике промене у друштву изазивају застрашујуће последице.
Молим Вас да примите изразе најдубљег саучешћа и да их пренесете Влади Србије и породици премијера Ђинђића.
Сигурни смо да, упркос овом незамисливом и бруталном злочину, ништа неће стати на пут успешном опоравку и напретку Ваше дивне земље ка мирољубивој и просперитетној будућности.“

Джејмс Стефансон, директор Мисије УСАИД у Србији и Црној Гори:
«У име Мисије УСАИД-а у Србији и Црној Гори, изражавам наше најдубље саучешће Влади Републике Србије.
Премијер Ђинђић ће остати упамћен по својој храбрости и посвећености спровођењу процеса реформи које воде ка просперитетној и демократској Србији.
УСАИД је спреман да помогне Србији да настави реформе које је премијер започео и Влади Републике Србије у напорима за реализовање његове визије Србије као јаког дела Европе.»

Др Игор В. Калевински, директор Канцеларије за везе УН у Београду

«У своје лично, и име Канцеларије за везе УН (УНЛО), упућујем Вама и Вашим колегама у српској влади, искрено и дубоко саучешће поводом изненадне и трагичне смрти председника Владе Републике Србије, Зорана Ђинђића. Веома смо запрепашћени и дубоко дирнути несрећним околностима, које су довеле до окончања његовог живота.

Господин Ђинђић ће остати упамћен по својој незамењивој улози у победи претходног режима, заједно са осталим вођама Демократске опозиције Србије (ДОС). Након 5. октобра 2000. године, он је утемељио пут ка демократији, политичким и економским реформама и интеграцији са Европом. Био је храбар човек, изузетних капацитета, феноменалних организационих способности и визионарских идеја. Нјегова прерана смрт је неизрецив губитак не само за Србију и Црну Гору, већ и за читав регион. Он је, без сумње, био лидер за трећи миленијум у овом делу света.
Уверавам Вас и Владу Републике Србије да је Канцеларија за везе УН, у овом тужном тренутку и кризи, уз вас и ваше тежње да наставите пут који је Влада РС зацртала.
Завршавам уз најсрдачније саучешће са Вама.
Молим Вас, будите уверени у моје најдубље поштовање.»

Мирослав Лајчак, амбасадор словачке републике:
«Дозволите ми да Вам, у своје име и име сарадника у амбасади Словачке, изразим искрено и дубоко саучешће над губитком господина Зорана Ђинђића, председника Владе Републике Србије и Вашег блиског сарадника.
Примите молим и писмо саучешћа од господина Ивана Миклоша, потпредседника Владе и министра финансија Словачке Републике. »

Алан Аптер, извршни директор, Морган Станлеy, Лондон

«Желимо да изразимо наше саучешће због трагичне смрти Вашег премијера Зорана Ђинђића. Србија је претрпела велики губитак и ми саосећамо са вашим болом. У овом тешком тренутку, желели бисмо да Вас уверимо да Морган Станлеy наставља сарадњу са Србијом. Верујемо да ће овај трагични догађај само ојачати одлучност српске Владе за наставак процеса реформи и убеђени смо да ова трагедија неће умањити интерес међународних инвеститора за српско тржиште.»