Петковић: Развој екотуризма највећи економски потенцијал Власине

„Туризам у Србији је наслоњен на културно наслеђе и на природне лепоте и управо на тим темељима га треба и развијати. Власина је идеалан пејзаж и овај пројекат представља школски пример како се ради на развоју екотуризма једног подручја који ће овом региону донети инвеститоре и нова радна места“, изјавио је државни секретар Горан Петковић на конференцији представљања пројекта „Промоција екотуризма и заштита животне средине Власинског језера“ у Сурдулици.

Петковић је рекао да Министарство финансија и привреде интезивно ради на припреми система који ће очувати животну средину Власинског језера, укључујући и системе за пречишћавање вода пре појаве било каквих загађивача.

„Наши планови који промовишу заштиту животне средине подразумевају и изградњу платформе за посматрање птица и пешачких стаза које ће мотивисати људе да дођу на Власину, и инвеститоре да улажу у комерцијалне садржаје“, објаснио је Петковић и додао да је развој овог подручја један од 36 пројеката који су развијани у последњих пет година.

Канцеларија Уједињених нација за развој (УНДП) у сарадњи са Coca-Cola System-ом
започела је пре две године пројекат који има за циљ очување околине и развој екотуризма Општине Сурдулица, који представља највећи економски потенцијал ове општине.

Пројекат траје до августа наредне године, а за креирање маркетиншке стратегије и визуелног идентитета ове туристичке дестинције у циљу промоције и брендирања Власинаског језера, издвојиће се укупно 231 хиљада долара.

Осим др Горана Петковића, на конференцији је учествовала и министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић, као и стални представник Програма Уједињених Нација за развој Виљем Инфанте, генерални менаџер Coca Cola system-a, Рамон Вејдингер, и председник општине Сурдулица Новица Тончев.