Петковић: 2013. годину промовишемо као годину културе у туризму

“Србија је земља сарадње, активна у међународним организацијама, али и у сарадњи са земљама региона, Европе и свим пријатељима широм света. То је порука коју данас желимо да пошаљемо из Београда“, изјавио је државни секретар за туризам у Министарству финансија и привреде Горан Петковић на отварању 35. Међународног сајма туризма.

„Путовања у срцу“ мото је овогодишњег 35. Међународног сајма туризма на којем ће учествовати више од 1.000 излагача из 46 земаља. Земља партнер овогодишње манифестације је Немачка која је прошле године први пут на београдском Сајму туризма представила своју туристичку понуду.

Петковић је казао да је сајам иделано место за све пословне људе, да се сусретну са свима који нешто значе у туристичком и хотелскм бизнису у региону. Говорећи о Немачкој, као земљи партнеру, државни секретар Петковић је изразио задовољство што ће домаћој јавности бити представљена туристичка понуда те земље.

„Ова земља ће на Сајму туризма у Београду представити своју богату понуду у области културног туризма, па је и и на тај начин комплементарна и са напором Србије да 2013. годину промовише као годину културе у туризму и посебно као годину јубилеја – 17 векова Миланског едикта. Србија и Немачка већ увелико сарађују на регионалним пројектима као што је спровођење Дунавске стратегије и самим тим смо још више привилеговани њиховим прихватањем да ове године буду земља партнер Сајма туризма“, изјавио је Петковић.

Директорка Туристичке организације Немачке Петра Хедорфер оценила је присуство њене земље на београдском Сајму туризма као прави потез.

„Наша комуникација и партнерство су уједно део партнерства између наше две земље, али и свих земаља региона. Туризам спаја народе из различитих земаља и помаже ширењу толеранције и пријатељства. И то је управо оно што желимо да промовишемо“, рекла је Хедорфер.

У оквиру Сајма туризма одржава се и 9. Међународни сајам хотелско угоститељске опреме Horeca, 8. Сајам сувенира „Посетите Србију“ и 4. Међународни сајам вина BEOWINE.