Пантовић: Укидањем царине јефтинији производи из ЕУ

Начелница сектора за царинску политику Министарства финансија Надица Пантовић изјавила је да се укидањем царине на производе из Европске уније може очекивати појефтињење тих производа за један до шест одсто.

Пантовићева је, гостујући на РТС-у, прецизирала да се укида царина на „белу“ и „црну“ технику, ПВЦ столарију, керамику, опеку, кућне апарате, машине за пољопривреду и неке врсте возила, за које се до сада наплаћивала царина од један до шест одсто.

Она је нагласила да се царина укида и на аутомобиле, а да је царинска стопа до сада износила два и по одсто.

Грађани ће, каже она, на свом џепу осетити ефекат ослобађања царине, тако да ће за аутомобил од 10.000 евра уштеда бити око 300 евра.

Царинска стопа на ова производе укида се у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању ЕУ (ШП).

Говорећи о храни, она је рекла да су неке врсте јогурта, намази, кукуруз шећерац и пића достигли пуну либерализацију 2013. године.

На базне пољопривредне производе као што су шећер и сунцокретово уље, она каже да ће остати и царина и друге дажбине.

„Неки базни пољопривредни производи који су битни за нашу пољопривредну производњу и даље ће да се штите или стопом царине или сезонском царином у време највећег рода. И даље имамо неки ниво заштите који ће омогућити пољопривредним произвођачима конкурентност на домаћом тржишту“, нагласила је Пантовићева.